Dell kijkt naar servers, niet pc’s, als belangrijkste groeipoot door de AI-hype

dell project frontier

Dell ziet de PC-markt volgend jaar uit het dal kruipen, maar rekent vooral op een forse groei van zijn datacentersegment dankzij de huidige AI-hype.

Tijdens een investeerdersbriefing (via Bloomberg) zegt Dell dat de dip waar de pc-markt vandaag in zit stilaan voorbij is. De pc-business is vaak een belangrijke focus, maar in deze briefing wisselde Dell snel het geweer van schouder naar de datacentermarkt. Daar rekende het in een eerdere prognose op een jaarlijkse omzetgroei van 2,5 procent in 2021

Door de huidige AI-hype schaaft het die prognose nu bij naar 7 procent groei de komende jaren, meer dan dubbel zoveel als de vorige prognose. Dell COO Jeff Clarke wijst naar de wereldwijde interesse in AI. “AI is verslavend – het doet de algemene uitgaven in technologie groeien.” Hij noteert een flink hogere vraag naar servers met GPU’s aan boord, voornamelijk die van Nvidia, en hoge capaciteitsopslag.

In augustus meldde Dell nog dat het meer dan 2 miljard dollar aan serverbestellingen in backorder heeft staan, specifiek voor de AI-markt. Volgens Clarke is ook Dell niet immuun voor de huidige chiptekorten. “De vraag is vandaag veel hoger dan het aanbod.”

Pc-business blijft belangrijk

De sterkere focus op het datacentersegment betekent daarom niet dat de pc-business wordt geparkeerd. De business brengt nog steeds 58 miljard dollar omzet binnen jaarlijks, meer dan de helft van de totale omzet die Dell draait. Clarke benadrukt wel dat er minder potentieel zit in de pc-markt om die te laten groeien.

lees ook

Dell zoekt mee naar nut van AI in jouw bedrijf

“Dat neemt niet weg dat we een cyclus van nieuwe aankopen verwachten. De pc’s die werden gekocht bij de start van de pandemie worden oud. Tegelijk zal Microsoft gebruikers naar een nieuwe versie van het Windows besturingssysteem duwen.”

Dell spreekt nu ook al over de ‘nieuwe versie’ van Windows nadat ook Intel zich al liet betrappen. Er wordt nog met geen woord gerept over Windows 12, maar waar rook is, is vuur.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home