Dell lanceert 5 laptops met nieuwe Snapdragon X Elite en X Plus

Dell omarmt de Snapdragon X-processors en kondigt als eerste fabrikant vijf laptops aan met de ARM-gebaseerde processor onder de motorkap.

Dell introduceert vijf nieuwe interessante laptops, gebaseerd op de Snapdragon X-processors van Qualcomm. Die ARM-gebaseerde CPU’s zijn al een tijdje in opkomst. De chips zouden zuiniger en krachtiger zijn dan x86-alternatieven van Intel, en de ARM-revolutie voor Windows eindelijk op gang moeten trekken. Ondanks controverse over de benchmarks belooft Qualcomm in feite dat zijn nieuwe CPU’s een soort Apple M-chip-ervaring naar de laptop zullen brengen. Na lang wachten op nieuws, bijt Dell nu de spits af.

Vijf laptops

Qualcomm maakt een krachtige Snapdragon X Elite met twaalf rekenkernen geklokt op 3,8 GHz, en een Snapdragon X Plus met tien kernen en 3,4 GHz in de basis. Dell omarmt ze beide in zijn nieuwe portfolio, dat bestaat uit Latitude-, Inspiron- en XPS-laptops. Concreet lanceert Dell volgende toestellen met ARM-gebaseerde Qualcomm-chips aan boord:

  • Latitude 7455 (Snapdragon X Elite & Plus)
  • Latitude 5455 (Snapdragon X Plus)
  • Inspiron 14 (Snapdragon X Plus)
  • Inspiron 14 Plus (Snapdragon X Plus)
  • XPS 13 –  9345 (Snapdragon X Elite)

De Dell XPS 13 zal beschikbaar zijn vanaf 1.299 dollar en de Inspiron 14 Plus vanaf 1.099 dollar. De toestellen zullen ‘later dit jaar’ in de rekken liggen. Prijzen en beschikbaarheid van de laptops zijn op dit moment gebaseerd op Amerikaanse gegevens. Details over België ontbreken, maar de toestellen komen ook naar Europa.

Dell Latitude 7455 (Snapdragon X Elite & Plus)

Het valt op dat Dell ARM omarmt in zijn hele portfolio, van de meer instapvriendelijke Latitude-reeks tot de premium-XPS-reeks. Dell claimt zelf dat de laptops ‘uitzonderlijk’ snel zijn, met een uitstekend uithoudingsvermogen.

De efficiëntie van de Snapdragon X-chips moet ervoor zorgen dat ze een hele dag op één batterijlading meekunnen. In vroege tests ziet de fabrikant een autonomie van 27 uur. De chip maakt verder strakke designs mogelijk: de Latitude-laptops zouden de slanksten in hun reeks zijn.

AI, AI en nog wat AI

Centraal in de aankondiging staat natuurlijk weer AI. Dell wil een belangrijke rol spelen in het AI-ecosysteem en daar horen deze computers bij. We horen verwijzingen naar het AI-evangelie volgens Gelsinger met “AI-pc’s”, en dat volgens Huang met “AI-fabrieken”.

De focus ligt bij de lancering erg op de AI-rekenkracht van deze nieuwe laptops, die 45 TOPS leveren met de NPU ingebouwd in de Qualcomm Snapdragon X. Dat is genoeg AI-rekenkracht om toekomstige functies van de Microsoft Copilot lokaal te draaien, maar heeft eigenlijk niet zoveel impact op de prestaties van de laptop wanneer die voor traditioneel kantoorwerk gebruikt wordt. In de toekomst zijn interessante AI-functies wel mogelijk, aangezien de NPU krachtig genoeg is om generatieve AI-modellen lokaal te draaien.

Dell claimt dat professionals dankzij die AI-capaciteiten op een niet nader gedefinieerde manier extra gefocust zullen zijn. In dat geval zullen die professionals zich hopelijk niet laten afleiden door de splinternieuwe AI-toets die verplicht ingebakken zit op het toetsenbord.

Wat met Windows?

De relevantie van de laptops staat en valt met de manier waarop Microsoft met Windows 11 het ARM-ecosysteem zal omarmen. Windows op ARM bestaat al jaren, maar werd tot nu toe stiefmoederlijk behandeld. Daar zou met de lancering van de Snapdragon X-laptops nu verandering in komen, al kan Dell op dit moment nog niet vertellen hoe precies.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home