Dell legt XPS 13 met Snapdragon X Elite in de winkelrekken

Dell lanceert zijn eerste laptop met Snapdragon X: de XPS 13. Die is vanaf nu beschikbaar. Andere ARM-gebaseerde toestellen volgen later.

De Dell XPS 13, aangedreven door Snapdragon X-CPU, is per direct beschikbaar. Dell brengt het toestel bij ons aan de man met een prijs vanaf 1.156,75 euro (excl. btw.) voor het basismodel. Voor dat geld krijg je een 13,4 inch-laptop met een Snapdragon X Elite onder de motorkap, geflankeerd door 16 GB RAM en een SSD met 512 GB capaciteit.

Dell introduceerde in mei al een gamma van vijf, gebaseerd op de Snapdragon X-processors van Qualcomm. Die ARM-gebaseerde CPU’s zijn al een tijdje in opkomst. De chips zouden zuiniger en krachtiger zijn dan x86-alternatieven van Intel, en de ARM-revolutie voor Windows eindelijk op gang moeten trekken. Ondanks controverse over de benchmarks belooft Qualcomm in feite dat zijn nieuwe CPU’s een soort Apple M-chip-ervaring naar de laptop zullen brengen. Na de initiële aankondiging, liggen de eerste toestellen uit het ARM-gamma van Dell nu ook in de rekken.

Vijf laptops

Qualcomm maakt een krachtige Snapdragon X Elite met twaalf rekenkernen geklokt op 3,8 GHz, en een Snapdragon X Plus met tien kernen en 3,4 GHz in de basis. Dell omarmt ze beide in zijn nieuwe portfolio, dat bestaat uit Latitude-, Inspiron- en XPS-laptops. Concreet lanceert Dell volgende toestellen met ARM-gebaseerde Qualcomm-chips aan boord:

  • Latitude 7455 (Snapdragon X Elite & Plus)
  • Latitude 5455 (Snapdragon X Plus)
  • Inspiron 14 (Snapdragon X Plus)
  • Inspiron 14 Plus (Snapdragon X Plus)
  • XPS 13 –  9345 (Snapdragon X Elite)

De Dell XPS 13is als eerste beschikbaar. De Inspiron 14 Plus volgt snel.

Dell Latitude 7455 (Snapdragon X Elite & Plus)

Het valt op dat Dell ARM omarmt in zijn hele portfolio, van de meer instapvriendelijke Latitude-reeks tot de premium-XPS-reeks. Dell claimt zelf dat de laptops ‘uitzonderlijk’ snel zijn, met een uitstekend uithoudingsvermogen.

De efficiëntie van de Snapdragon X-chips moet ervoor zorgen dat ze een hele dag op één batterijlading meekunnen. In vroege tests ziet de fabrikant een autonomie van 27 uur. Zij hebben intussen enkele ARM-gebaseerde Surface-laptops op de testbank liggen en zien dergelijke resultaten niet, al scoren de toestellen op vlak van batterijleven wel een stuk beter dan Windows-laptops. De chip maakt verder strakke designs mogelijk: de Latitude-laptops zouden de slanksten in hun reeks zijn.

AI, AI en nog wat AI

Centraal in de aankondiging staat natuurlijk weer AI. Dell wil een belangrijke rol spelen in het AI-ecosysteem en daar horen deze computers bij. We horen verwijzingen naar het AI-evangelie volgens Gelsinger met “AI-pc’s”, en dat volgens Huang met “AI-fabrieken”.

De focus ligt bij de lancering erg op de AI-rekenkracht van deze nieuwe laptops, die 45 TOPS leveren met de NPU ingebouwd in de Qualcomm Snapdragon X. Dat is genoeg AI-rekenkracht om toekomstige functies van de Microsoft Copilot lokaal te draaien, maar heeft eigenlijk niet zoveel impact op de prestaties van de laptop wanneer die voor traditioneel kantoorwerk gebruikt wordt. In de toekomst zijn interessante AI-functies wel mogelijk, aangezien de NPU krachtig genoeg is om generatieve AI-modellen lokaal te draaien.

Dell claimt dat professionals dankzij die AI-capaciteiten op een niet nader gedefinieerde manier extra gefocust zullen zijn. In dat geval zullen die professionals zich hopelijk niet laten afleiden door de splinternieuwe AI-toets die verplicht ingebakken zit op het toetsenbord.

Wat met Windows?

De relevantie van de laptops staat en valt met de manier waarop Microsoft met Windows 11 het ARM-ecosysteem zal omarmen. Windows op ARM bestaat al jaren, maar werd tot nu toe stiefmoederlijk behandeld. Daar zou met de lancering van de Snapdragon X-laptops nu verandering in komen.


Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 20 mei 2024. De tekst kreeg een update met de recentste informatie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home