‘Microsoft wil Windows 12 moderner en lichter maken’

tigste keer, goede keer?

microsoft

Microsoft sleutelt nog maar eens aan een Windows-architectuur die betere concurrentie met Chrome OS toelaat. Deze keer mikt de Windowsbouwer op nieuwe architectuur voor Windows 12 die ook light-versies van het besturingssysteem zal ondersteunen.

Windows-gebruikers willen al sinds jaar en dag hetzelfde: een stabiel besturingssysteem dat er herkenbaar uitziet, veilig is en geen extra gedoe met zich meebrengt ten opzichte van een vorige versie. Microsoft van zijn kant wil al vele jaren iets anders: een OS dat niet alleen dominant is op klassieke pc’s, maar ook kan concurreren met Chrome OS in de educatiesector.

Verschillende pogingen tot een lightversie van Windows faalden al. De oorzaak is steeds dezelfde: een besturingssysteem dat er uitziet als Windows, maar plots veel minder capaciteiten heeft omdat het onder de motorkap een lightversie is, frustreert gebruikers. Windows Central weet op het gezag van anonieme bronnen echter dat Microsoft voor Windows 12 een zoveelste poging onderneemt om een platform te bouwen dat ook geschikt is voor licht gebruik.

CorePC

De basis van het hele concept is Core OS, dat later evolueerde naar Windows 10X om dan uiteindelijk te sterven. De waardevolle organen werden uit het lijk geoogst en hier en daar in Windows 10 en 11 geïntegreerd. Voor Windows 12 zou Windows nu opnieuw de Core-filosofie volgen. Het project heet deze keer CorePC.

CorePC moet een modulaire versie van Windows worden. Dat wil zeggen dat het OS geen monoliet meer is zoals vorige edities van Windows, maar uit verschillende componenten bestaat die bovendien op verschillende partities staan. Die modulariteit heeft in theorie verschillende voordelen.

Eerst en vooral zou CorePC Microsoft toelaten om verschillende versies van Windows te configureren op basis van hetzelfde platform. Zo kan Microsoft een erg lichte editie configureren die kan concurreren met Chrome OS en bijvoorbeeld alleen maar apps uit de app store kan draaien. Langs de andere kant kan Redmond hetzelfde platform configureren met alle Windows-functionaliteit, inclusief native Win32-ondersteuning. In zijn lightversie zou CorePC vandaag al meer dan 60 procent compacter zijn dan Windows 11 SE.

Updates en optimalisatie

CorePC als basis voor Windows heeft nog een ander voordeel: het platform laat veel snellere en lichtere updates toe. Bovendien is opsplitsing van het onderliggende platform veiliger. Dat zou een interessant argument zijn voor de traditionele Windows-gebruiker.

Microsoft zou het platform ook gebruiken om versies van Windows te ontwikkelen die geoptimaliseerd zijn voor de chips eronder. CorePC zou Microsoft toelaten om naar analogie met Apple een diepere synergie tussen OS en microchip te ontwikkelen.

In theorie klinkt CorePC weer interessant en het is zeker duidelijk waarom Microsoft interesse heeft in een dergelijke aanpak. Bovendien vertegenwoordigt het CorePC-platform een moderne visie op OS-architectuur met heel wat veiligheidsvoordelen, dus dat is een goede zaak.

De definitie van krankzinnigheid…

Langs de andere kant blijft Microsoft volgens ons hardnekkig tegen dezelfde steen stampen. Al sinds de introductie van Windows 8 RT lopen alle light-versies van Windows tegen exact hetzelfde probleem aan. Als het Windows heet en eruitziet als Windows, maar zich niet gedraagt als Windows, dan geraken gebruikers gefrustreerd.

Een lichte versie van Windows die echt kan concurreren met Chrome OS is een boeiend platform, maar dat volstaat niet. Een niet technisch onderlegde student die zo’n systeem koopt en dan plots ontdekt dat hij of zij een bepaald programma niet kan installeren, omdat de functionaliteit daarvoor ontbreekt, wordt daar niet gelukkig van.

Met CorePC lijkt Microsoft dat probleem weer te negeren. Het is de reden dat Windows 8 RT heeft gefaald, Windows 10 Lite onbekend en onbemind is, niemand vrijwillig op zoek gaat naar een computer met Windows 11 SE, Core OS en Windows 10 X het daglicht niet zagen…

Bij de lancering van Windows 11 was het kot al te klein omdat de taakbalk niet meer dezelfde functies had als vroeger. Misschien lukt het met CorePC en Windows 12 wil om Windows in een lichte en een echte versie aan de man te brengen, maar de geschiedenis pleit niet in het voordeel van Microsoft. Om te slagen in z’n opzet, heeft Microsoft naast goede ingenieurs zeker ook heel goede marketeers nodig.

Let wel: al het bovenstaande is gebaseerd op onbevestigde beweringen. Hoewel ze betrouwbaar zijn, kan er nog heel veel veranderen in de plannen van Microsoft met Windows 12.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home