Nvidia verkocht letterlijk al tonnen H100-GPU’s

Omdia heeft een gefundeerde schatting gedaan naar hoeveel H100-processoren Nvidia heeft verkocht voor Q2 van het boekjaar 2024. Het onderzoeksbureau gaf een originele draai aan die cijfers en keek naar het gewicht van de verscheepte voorraad GPU’s.

Producent Nvidia schrijft meer dan tien miljard dollar aan verkochte hardware voor datacenters in de boeken voor Q2 van 2024. Dat zijn heel wat processoren. Onderzoeksbureau Omdia heeft met die informatie onderzocht hoeveel H100-GPU’s Nvidia dan wel heeft verscheept voor dat kwart alleen. Het bleek letterlijk om tonnen te gaan, meldt Tom’s Hardware.

Berekening

Volgens een schatting van Omdia weegt een H100-GPU ongeveer iets meer dan drie kilogram, met het koellichaam meegerekend. Dat is een combinatie van de H100 PCIe-kaart, 1,2 kilogram en een SXM- of OAM-module van twee kilogram.

Omdia gaat uit van een ratio tachtig procent modules en twintig procent kaarten en komt zo uit op een gemiddelde van 1,84 kilogram. Dat zou betekenen dat Nvidia op één enkel kwartaal maar liefst 900 ton aan H100-GPU’s heeft verkocht.

lees ook

Giga Computing lanceert twee nieuwe servers met Nvidia H100

Oog op de toekomst

Voor de komende kwartalen verwacht Omdia dezelfde verkoopaantallen. Nvidia zou dus wel eens aan 3.600 ton of ongeveer 1,2 miljoen stuks aan verkochte H100-GPU’s kunnen komen.

Gezien de huidige boom van AI, waarvoor deze processoren vooral dienen, is dat geen onrealistisch cijfer. De kans is groot dat Nvidia de productie en verkoop nog opschroeft, want ondanks die indrukwekkende cijfers is de vraag nog steeds groter dan het aanbod. Fabrikant TSMC waarschuwde zelfs al voor een tekort. De berichten over een verdrievoudiging van de productie voor volgend jaar zijn dan ook geen verrassing.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home