Apple schrapt 1 miljard dollar datacenter in Ierland na gerechtelijke procedure

Het grote datacenter van Apple in Ierland komt er dan toch niet. Nadat het 198 hectare grond had gekocht in 2015, hebben enkele lokale mensen een rechtzaak tegen hen gespannen. Na een lange procedure is de bouw eindelijk goedgekeurd, maar trekt Apple de stekker eruit.

De stopzetting van de bouw van een Apple datacenter in Ierland komt hard aan bij de lokale autoriteiten. De ontgoocheling is nog groter bij het dorp Athenry waar het datacenter zou worden gebouwd. Apple kocht er in 2015 meer dan 198 hectare grond en Paul Keane schatte dat het project goed zou zijn voor 300 nieuwe jobs. Keane leidt een Apple Facebook-pagina voor de bewoners van Athenry met meer dan 4.000 leden.

Economische boost

Rondom de site waren er twee grote industriële sites beschikbaar voor andere bedrijven die mee willen genieten van de economische boost van het datacenter. Nu die er niet meer komt, valt dat allemaal in het water en dreigen de sites verlaten te blijven.

Het datacenter was belangrijk voor Apple omdat het data moest opslaan voor Europese gebruikers, waaronder iTunes Store, App Store, iMessage, Maps en Siri. Naast Ierland bouwt Apple ook in Denemarken een identiek datacenter. Daar is de bouw al vergevorderd en zou het later dit jaar operationeel moeten zijn. In Ierland is er nog geen spade in de grond gestoken.

Gerechterlijke procedure

Het project werd vanaf dag één belemmerd door advocaat Sinead Fitzpatrick en ingenieur Allan Daly, zegt Business Insider. Ze claimen dat de gevolgen voor het milieu niet grondig genoeg werden bestudeerd, samen met nog enkele andere bedenkingen. Na meerdere uitspraken in hun nadeel grepen ze hun laatste strohalm bij de ‘Supreme Court’, maar de rechter volgde het duo niet en gaf Apple een vrijgeleide eind vorig jaar. Dat antwoord kwam blijkbaar te laat voor Apple.

Het valt af te wachten of Apple nog een tweede datacenter ergens in Europa wil bouwen. De grond in Athenry is nog steeds eigendom van Apple en wacht nog een onbekend lot. Het merendeel van de inwoners reageert alvast ontgoocheld omwille van de gemiste kans.

Voor Apple is dit opnieuw een slag in het gezicht nadat het eerder al in Ierland 13 miljard euro aan belastingen moest terugbetalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home