Mozilla maakt WeTransfer-alternatief Firefox Send breed beschikbaar

firefox

Mozilla heeft de versleutelde bestandsdeeldienst Firefox Send gelanceerd. Bestanden ter grootte van maximaal 2,5 GB kunnen gratis via de browser worden gedeeld, voorzien van een beveiligde end-to-end-encryptie.

Bovendien verloopt de link, die ontvangers toegestuurd krijgen om een bestand te open, automatisch. De zender bepaalt zelf tot wanneer de koppeling naar een bestand actief blijft. Dit zorgt ervoor dat verstuurde bestanden ook daadwerkelijk privé blijven. Daarbij is het ook mogelijk om een bestand te voorzien van een wachtwoord als extra beveiliging. 

Al tijdens de pilootfase van Firefox Send koos Mozilla ervoor dat gebruikers tot 1 GB aan bestanden konden versturen. Door de publieke lancering nu is het wel mogelijk om tot maximaal 2,5 GB data te versturen, maar dan dient er wel een gratis Firefox-account te worden aangemaakt. Het is overigens niet nodig dat ontvangers beschikken over een Firefox-account.

 

Firefox Send

Private by design

Volgens Mozilla is Firefox Send een alternatief voor e-mail, waarbij het veelal niet mogelijk is om grotere bestandsbijlagen te versturen. Daarnaast is het ook een duidelijk alternatief voor gelijkaardige diensten als WeTransfer en cloudopslagplatformen als Google Drive en Dropbox, die vooral gericht zijn op samenwerken aan documenten.

Mozilla beweert dat de nieuwe tool zorgeloos kan worden ingezet voor het versturen van kritische bestanden, zoals financiële gegevens, en stelt dat Send ‘private by design’ is. Hoewel Mozilla een betrouwbare partij is op dat vlak, waarschuwen security-experts dat het online delen van zeer gevoelige informatie nooit zonder risico is.

Ook zou deze nieuwe service, hoewel ze browseronafhankelijk is, Firefox nieuwe gebruikers kunnen opleveren. De browser heeft de afgelopen jaren het onderspit moeten delven aan met name Chrome, en heeft het ondanks verschillende inspanningen niet makkelijk om opnieuw marktaandeel te winnen. 

Naast een speciale website is Firefox Send vanaf later deze week ook beschikbaar in een béta-uitvoering van een Android-app. 

Gerelateerd: Firefox wapent zich tegen Spectre-aanvallen met ‘Project Fission’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home