Mozilla niet te spreken over Apple’s nieuwe browserregels voor iOS

mozilla firefox

Apple laat iOS-browsers vanaf maart toe een engine naar keuze te gebruiken, maar enkel in de EU. Browseruitbaters zullen daardoor met twee versies moeten goochelen, klinkt de kritiek van Mozilla.

Er staan grote veranderingen op til in iOS. De mogelijkheid om applicaties te sideloaden buiten de App Store is inmiddels al veelbesproken, maar ook voor browsers zal alles veranderen. Apple heeft tot nu browsers altijd verplicht om gebruik te maken van zijn eigen WebKit-engine. Hierdoor zijn andere browsers in iOS eigenlijk Safari in vermomming. Daar komt, onder impuls van de Digital Markets Act, verandering in, want browsers zullen voortaan via de BrowserEngineKit ook hun eigen engine kunnen meenemen.

Op zich zou dat goed nieuws moeten zijn voor Mozilla, Google, Microsoft en co. Zij hoeven dus voortaan niet meer gebruik te maken van de Apple-engine en kunnen een ‘volwaardige’ versie van hun browser ontwikkelen voor iOS. Wat is dan het probleem van Mozilla, uitbater van Firefox, met de nieuwe regels? Dat die enkel gelden voor de Europese Unie, en niet daarbuiten.

Kritiek op Apple is niet mals

Hierdoor zou Mozilla twee versies van de Firefox-browsers moeten ontwikkelen: eentje die op de eigen Gecko-engine draait voor EU-gebruikers, en de versie op WebKit voor alle niet-EU-gebruikers. Dit maakt het voor onafhankelijke browsers moeilijker om echt te kunnen concurreren met Safari binnen iOS, zegt een woordvoerder van Firefox aan The Verge: “We zijn teleurgesteld in het plan van Apple om de onlangs aangekondigde BrowserEngineKit te beperken tot apps voor de EU. Apple zadelt ons op met een last die zij niet zelf hoeven te dragen.”

De kritiek op Apple’s voorgestelde aanpassingen is niet mals. Epic Games, het bedrijf achter het bekende Fortnite-spel, spreekt van een ‘horrorshow’ voor ontwikkelaars om hun apps conform te krijgen. Ook het gegeven dat Apple nog steeds langs de kassa wil passeren bij apps die buiten de App Store worden gedwonload, valt niet in goede aarde bij onder meer Microsoft en Spotify.

De aanpassingen gaan vanaf iOS 17.4 in, dat naar alle waarschijnlijkheid begin maart zal uitgerold worden voor Apple, vlak tegen de deadline van de Digital Markets Act. Of de ‘toegevingen’ van Apple, die volgens critici allesbehalve toegevingen zijn, volstaan voor de Europese Commissie, valt nog maar af te wachten.

lees ook

EU is niet onder de indruk van aanpassingen App Store

Mozilla laat zich niet alleen kritisch uit tegenover Apple. Vorige week publiceerde het een rapport van bijna 75 pagina’s om de ‘misleidende’ reclametechnieken van Microsoft voor Edge aan te kaarten. Hoewel de aanklachten van Mozilla zeker een bron van waarheid bevatten, spreekt het vooral in eerste plaats in eigenbelang. Firefox verliest steeds meer en meer terrein in de browsermarkt aan Chrome, Safari en Edge.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home