Mozilla pleit voor Google tijdens monopolieproces

Er loopt momenteel nog steeds een rechtszaak tussen Google en het Amerikaanse ministerie van justitie. Daarin was er deze week de opvallende getuigenis van de CEO bij Mozilla. Haar verklaringen bleken een stevige opsteker voor de verdediging van Google.

Mozilla-CEO Mitchell Baker betrad deze week het getuigenbankje tijdens de rechtszaak van het Amerikaanse ministerie van justitie tegen tech-reus Google. De hele zaak draait rond het feit of Google Search al dan niet een veel te dominante marktpositie heeft en of Google daar misbruik van maakt. Haar getuigenis was een positieve noot voor de advocaten van Google.

Topper

Een belangrijk argument dat Google aanvoert is dat zijn zoekmachine nu eenmaal veruit de beste is en dat daarom zoveel bedrijven die als standaard kiezen. Tijdens deze zaak gaf Microsoft-CEO Satya Nadella zelfs al vlakaf toe dat Google Search superieur is tegenover de zoekmachine van Bing.

Nu komt daar dus ook de getuigenis van Baker bij. Firefox, de browser van Mozilla, heeft ooit de switch gemaakt van Google naar de zoekmachine van Yahoo als standaard. Dat bleek echter geen goede beslissing, Firefox zou zelfs gebruikers hebben verloren. Mozilla is dan ook weer overgeschakeld op Google, omwille van de kwaliteiten.

Hiermee bevestigde Baker dus de stelling van de verdediging bij Google. Zijn zoekmachine is nergens verplicht of opgedrongen, bedrijven kiezen gewoon voor het beste wat de markt te bieden heeft. Dit proces is niet de eerste in zijn soort waarmee Google te maken krijgt. Er zijn ook al de nodige juridische veldslagen met de EU geweest.

lees ook

Google verhoogt strijd tegen desinformatie

Flopper

De deal tussen Mozilla en Yahoo zou in principe eentje van vijf jaar zijn. Daar had Yahoo 375 miljoen US dollar voor over, honderd miljoen meer dan Google op tafel wou leggen. Belangrijke argumenten die voor Yahoo spraken waren minder advertenties en minder datatracking voor gebruikers, verklaarde Baker.

Yahoo hield zich volgens haar uiteindelijk niet aan die beloftes en de zoekervaring voor Firefox-surfers zou erop achteruit zijn gegaan. Baker spreekt naar eigen zeggen uit ervaring, aangezien ze zelf de proef op de som zou hebben genomen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home