Mozilla verwijdert je persoonlijke gegevens van het internet

mozilla firefox

Mozilla lanceert een nieuwe dienst die het internet afschuimt voor je afschuimt op zoek naar gelekte persoonlijke gegevens. Tegen betaling kan je die ook laten verwijderen.

Datalekken vinden voortdurend plaats, met alle vervelende gevolgen van dien als je er als slachtoffer bij betrokken geraakt. Persoonlijke gegevens, van mailadressen, namen, telefoonnummers  en meer, kunnen bij een datalek te grabbel worden gegooid. Dit maakt je extra kwetsbaar voor fraude- en phishingpogingen. Mozilla, het bedrijf achter de Firefox-browser, probeert internetgebruikers te beschermen tegen de gevolgen van datalekken.

lees ook

Grootste datalek ooit? Database met gegevens over 26 miljard accounts ontdekt

Mozilla Monitor Plus

Het bedrijf kondigt de lancering van Mozilla Monitor Plus aan, een betaalde uitbreiding van zijn gratis monitordienst. Met Mozilla Monitor kan je laten onderzoeken of je e-mailadres ooit al is uitgelekt geweest. Op basis daarvan kan het ook gevoeligere informatie voor je opsporen, zoals je naam, thuisadressen tot zelfs je strafblad, als dat ooit nodig zou blijken te zijn. Mozilla graaft daarvoor in 190 verschillende websites waar dergelijke gegevens verkocht worden. Je kan de tool gratis gebruiken (als je een account aanmaakt tenminste): je krijgt dan één scan, maar Mozilla blijft nadien wel een oogje in het zeil houden.

Omdat internetgebruikers niet goed weten wat ze moeten doen eens hun e-mailadres uitgelekt is, breidt Mozilla dit aanbod uit met Monitor Plus. Voor 8,99 euro per maand kan je gelekte gegevens ook laten verwijderen door Mozilla. Het bedrijf zal dan bij de websites die je gegevens verkopen verzoeken indienen om die te laten verwijderen. Dat kan zeven tot veertien dagen duren en het zal niet altijd mogelijk zijn om je gegevens te laten verwijderen, maar Mozilla belooft aan The Verge dat het tot de laatste snik zal strijden voor iedere Monitor Plus-abonnee.

mozilla monitor
Mozilla Monitor waarschuwt je voor datalekken.

Mozilla focust op privacyvriendelijke internetdiensten en biedt onder meer ook een VPN en e-mailmaskering aan voor zijn webbrowser. Ondanks die inspanningen verliest de browser steeds meer terrein aan concurrenten Google Chrome, Microsoft Edge en Apple Safari. Het bedrijf haalde recent nog hard uit naar Microsoft en ook Apple krijgt een knauw omwille van zijn nieuwe iOS-regels.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home