Microsoft lanceert ‘ultieme’ Powershell 7

Powershell 7 is algemeen beschikbaar. De opvolger van Powershell 6 Core draait op .Net Core 3.1 en moet achterwaarts compatibel zijn met zowat alle Windows Powershell-modules.

Microsoft kondigt de brede beschikbaarheid van Powershell 7 aan. Powershell 7 is de opvolger van Powershell Core 6.3. Voor versie 7 wil Microsoft de ‘Core’-branding laten vallen, omdat die aan relevantie verliest. Door te vertrouwen op het .Net 3.1 Core-framework is Powershell 7 compatibel met Windows Powershell-modules. Dat betekent dat ook Windows Powershell-gebruikers zonder kopzorgen kunnen overstappen op deze release van de scriptingtaal/tool. De eerste preview van deze release werd negen maanden geleden al gelanceerd.

Ultieme versie

Microsoft verwacht dat Powershell 7 de ultieme Powershell wordt. Met de compatibiliteit op orde, is dit de versie waarop Redmond in de toekomst zal verder bouwen. Powershell 7 volgt zijn Core-voorlopers met een opensource-licentie en een brede compatibiliteit buiten het Windows OS. De automatiseringstool werkt op Windows 10, 8.1 en 7 (voor de achterblijvers), macOS 10.13 en hoger en een zestal populaire Linux-distributies waaronder Ubuntu, Debian en Fedora.

De nieuwe release komt met nieuwe functionaliteit zoals enkele nieuwe operators, pipeline parallelization, een vereenvoudigd foutscherm en de eerdergenoemde compatibiliteit met Windows Powershell. De software valt onder Microsofts Long Term Service-plan, en geniet als dusdanig van drie jaar ondersteuning. Microsoft is intussen naarstig in de weer aan de volgende versie met Powershell 7.1, waarvan de eerste preview binnenkort al moet verschijnen.

Lees ook: Windows Terminal nadert officiële lancering

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home