Preview PowerShell 7 met .Net Core 3-functionaliteit beschikbaar

Microsoft maakt de eerste preview van PowerShell 7 publiek beschikbaar. De opvallendste verbetering voor de opensource-taal is de compatibiliteit met .Net Core 3.

Een eerste preview van PowerShell 7 is beschikbaar, met een tweede preview gepland voor volgende maand. Microsoft wil PowerShell 7 een waardige vervanger voor PowerShell 5.1 maken. De script-taal moet daarom helemaal compatibel zijn met zijn voorganger, net als alle relevante Windows-modules. Microsoft laat weten dat het PowerShell-team en het Windows-team daartoe nauw samenwerken. “Voor brede compatibiliteit moet je wel gebruik maken van de recentste versie van Windows 10 of een gelijkwaardige Windows Server-configuratie”, laat Microsoft nog weten in een blogpost.

.Net Core 3

Onder de motorkap is de grootste verandering de stap naar .Net Core 3. Die sprong van .Net Core 2.1 brengt zowel prestatieverbeteringen als nieuwe functionaliteit met zich mee. PowerShell werkt nu met onder andere de Windows Presentation Foundation (WPF), waarmee meer en gedetailleerdere grafische elementen zoals dialoogvensters en knoppen mogelijk worden.

Microsoft zal de ondersteuning van PowerShell vanaf deze release gelijkschakelen met .Net Core. Een maand na een nieuwe versie van dat raamwerk, kan je voortaan een nieuwe versie van de script- en shelltaal verwachten. De zet vervolledigt de sprong van PowerShell naar een opensource-taal. Microsoft startte die reis in 2016, en moest daardoor naar .Net Core overstappen van het .Net framework, dat enkel binnen Windows werkt. PowerShell is vandaag immers ook compatibel met Linux, al blijft de taal erg Windows-gefocust.

Input

Voor de toekomst hoopt Microsoft op input van ontwikkelaars en administrators die op PowerShell vertrouwen. Op Github zal de softwarereus in de nabije toekomst requests for comment voor nieuwe functies plaatsen, zodat het de taal kan ontwikkelen in de lijn van de verwachtingen van de gebruikers.

Gerelateerd: Microsoft voegt PowerShell Core toe aan Ubuntu Snap Store

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home