Android activeert bluetooth-tracking op 3 miljard toestellen

Google activeert op 3 miljard Android-toestellen de mogelijkheid om aan bluetooth-tracking te doen via een bakennetwerk.

De AirTags van Apple krijgen concurrentie. Google heeft zijn eigen implementatie op het bluetooth bakennetwerk klaar en activeert met één klap 3 miljard Android-toestellen waar de technologie vandaag op aanwezig is maar in ‘slaapstand’ zit.

Google wilde de technologie eigenlijk al rond deze periode vorig jaar lanceren, maar net toen bundelden de zoekgigant en Apple de krachten om stalking of privacysituaties met bluetooth bakens te voorkomen. Apple heeft nu zijn update klaar (iOS 17.5) tegen stalking, waarna Google deze privacyfunctie ook ineens integreert in het nieuwe Vind mijn apparaat-netwerk.  

Het doel van AirTags (Apple) en andere bluetooth tags is om via heel zuinige bluetoothtechnologie toestellen en andere zaken met een tag terug te vinden. Zo’n tag heeft dankzij het bakennetwerk geen gps nodig. Zodra die ergens wordt geregistreerd door een ander toestel met gps-functie en connectiviteit (bv. een smartphone), wordt informatie geseind.

Belangrijk om weten: niemand weet welke data wordt doorgestuurd. Enkel de eigenaar van de tag ontvangt die. Alles gebeurt op de achtergrond.

Google licht in zijn blog vier verschillende scenario’s waar het bluetooth bakennetwerk handig kan zijn:

  • Vind toestellen terug die zijn uitgeschakeld of een lege batterij hebben (Google Pixel 8 en Pixel 8 Pro krijgen de primeur).
  • Hou een overzicht bij van belangrijke zaken in het huishouden zoals telefoons, tablets, autosleutels, portefeuilles en huissleutels.
  • Ga op zoek naar tags. Via de zoekfunctie krijg je heel precies een melding. Kwestie dat je niet uren zoekt naar sleutels die tussen de kussens in de zetel zijn gevallen.
  • Deel accessoires met vrienden en familie door hen toegang te geven tot de locatie van tags of toestellen.
Google Vind mijn apparaat

In de officiële aankondiging laat Google weten dat de nieuwe Vind mijn apparaat-functie compatibel is op toestellen vanaf Android 9. Benieuwd naar wat jij nu al kan terugvinden met tags en je hebt een compatibele telefoon? Klik hier voor alles toestellen in je netwerk. Eind volgende maand moeten de eerste bluetooth tags op de markt verschijnen om bijvoorbeeld een sleutelbos vindbaar te maken. Fabrikanten van bluetooth randapparatuur werken volgens Google aan updates om ook vindbaar te zijn binnen het bluetooth bakennetwerk, of zijn al compatibel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home