Dit worden de populairste programmeertalen in 2021

development

Java en JavaScript worden naar verwachting de meest gewilde IT-vaardigheden in 2021. Dat voorspelt DevSkiller in zijn IT skills rapport. De twee populairste programmeertalen kwamen voor in 43% van de tests. Daarnaast kwamen ook SQL (41%), .NET/C# (15) en CSS/HTML (14%) relatief vaak voor. 

In zijn IT skills rapport kijkt DevSkiller naar de vraag naar IT-vaardigheden vanuit bedrijven. Java en JavaScript zijn de programmeertalen waarop ontwikkelaars het vaakst worden getest via het DevSkiller platform. Uit het feit dat Java en JavaScript een eerste plaats delen, kunnen we concluderen dat bedrijven evenveel waarde hechten aan front-end als aan back-end ontwikkeling.

Bron: DevSkiller

DevSkiller gaf aan ook een groeiende interesse te zien in TypeScript, wat vaak wordt gebruikt als vervanger van JavaScript. TypeScript staat in het rapport nog niet apart vermeld, doordat het onder JavaScript wordt gerekend. DevSkiller geeft aan volgend jaar meer nadruk te leggen op het onderscheid tussen de twee programmeertalen.

Ontwikkelaars worden vaak getest op hun kennis van tech stacks: de combinatie tussen programmeertalen, bibliotheken, frameworks en andere tools die een organisatie gebruikt om software applicaties te bouwen. React, MySQL, Spring, ASP.NET, Data Analysis, HTML, Lavarel en Bash zijn de meest populaire technologieën binnen hun eigen tech stacks, blijkt uit het rapport van TechSkiller. 

In deze landen vinden we de beste ontwikkelaars

Het DevSkiller rapport is gebaseerd op de tests die werden uitgevoerd tussen december 2019 en december 2020. In 365 dagen tijd voerden 304.645 kandidaten uit 156 verschillende landen een test uit.

Australische ontwikkelaars scoorden doorgaans het beste in de tests, met een gemiddelde van 93,56%. Ook ontwikkelaars uit de VS en Zweden scoorden goed, met een respectievelijk gemiddelde van (90,01% en 90,35%). Verder deden ontwikkelaars in Portugal, Polen, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk het gemiddeld erg goed. Met een gemiddelde score van 80,22% behaalden Belgische ontwikkelaars een achtste plaats op de ranglijst. 

Bron: DevSkiller

In 2020 werden er meer testen afgenomen om kennis van ontwikkelaars te testen dan een jaar eerder. Een mogelijke oorzaak hiervoor is de onstabiele arbeidsmarkt. Veel mensen verloren hun baan en meer mensen zijn gaan leren coderen om hun kansen op het vinden van een nieuwe baan te vergroten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home