Python en TypeScript worden steeds populairder

GitHub

In zijn jaarlijkse Octoverse rapport onthult GitHub trends die spelen in zijn community. JavaScript blijft stipt op nummer één staan als populairste programmeertaal op GitHub. Python bemachtigde dit jaar de tweede positie, gevolgd door Java en de snelgroeiende TypeScript community. 

In een jaar tijd groeide TypeScript van de zevende naar de vierde positie. Programmeertalen als PHP en Ruby, welke de afgelopen vijf jaar nog onder de meest populaire talen vielen, daalden dit jaar in populariteit. 

Populairste programmeertalen op GitHub

De pandemie bracht een grote piek met zich mee als het gaat om activiteit rondom opensourceprojecten. Voor GitHub was dat goed nieuws. Het opensource platform zag zijn aantal gebruikers dit jaar stijgen van 44 miljoen naar 56 miljoen. 

Opvallend gedrag van TensorFlow community

“Er is een duidelijk patroon in het gedrag binnen de TensorFlow community”, schrijft GitHub in het Octoverse rapport. De meeste nieuwe leden reageren op vraagstukken (50% tot 75%). Sommigen creëren vraagstukken (25% tot 30%). Een aantal controleerden pull request (5%).

“In andere communities delen nieuwe leden vaker code dan vaste leden. In TensorFlow gebeurt het bijna niet, zels niet door veteranen. De voornaamste manier van interactie is via vraagstukken”, concludeert GitHub in het rapport. 

Onderwijs wordt een belangrijker onderdeel van GitHub

Waar in 2016 nog 60% van de GitHub gebruikers zichzelf ontwikkelaar noemde, was dat in 2020 nog maar 54%. Naast ontwikkelaars waren er ook veel data analisten, wetenschappers en managers actief op het platform. Onderwijs is een groeiend onderdeel van de GitHub community, vooral sinds de lancering van GitHub Classroom. Na ontwikkelaars zijn studenten de tweede grootste groep die actief is op GitHub.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home