Canonical maakt Real-time Ubuntu compatibel met Intel Core-chips

Linux Ubuntu

Intel en Canonical garanderen tot 10 jaar software-updates. Door de compatibiliteit met Intel Core-chips is Real-time Ubuntu opeens bruikbaar op heel wat pc’s.

Na de lancering van Real-time Ubuntu eerder dit jaar slaan Canonical en Intel de handen in elkaar. Het OS focust op nichetoepassingen waar latency en betrouwbaarheid essentieel zijn. Canonical zelf wijst naar kritieke 5G-infrastructuur als een doelgroep, maar ook industriële toepassingen, medische toestellen en andere apparaten kunnen hierbij baat hebben.

De Linux-variant komt in een gratis versie voor gebruik op kleine schaal, maar voor de meeste kritieke toepassingen zal die vermoedelijk niet geschikt zijn. Canonical hoopt daarom geld te verdienen aan realtime Ubuntu 22.04 door het aan te bieden via zijn Ubuntu Pro-oplossing voor enterprises.

Om Real-time Ubuntu vlot in te zetten, ondersteunt het OS de Intel Core-chips die enkele functies bezitten om tijdgevoelige workloads te draaien. Een van de belangrijkste is Time Coordinated Computing (TCC). Die functie werd specifiek ontwikkeld door Intel om belangrijke, latency-gevoelige workloads aan te sturen. Net wat Real-time Ubuntu nodig heeft.

De TCC-technologie geeft tijdgevoelige workloads prioritaire toegang tot cache, geheugen en netwerk. Het minimaliseert ook het verstoren van workloads die het besturingssysteem moet onderbreken om prioritaire taken eerst uit te voeren.

Intel en Canonical engageren zich met tot10 jaar software-updates, wat organisaties vertrouwen moet geven om met het relatief nieuwe OS aan de slag te gaan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home