Linux 6.8 vanaf vandaag beschikbaar

linux 6.8

De nieuwe stabiele release van Linux is officieel vrijgegeven. De focus ligt bij Linux 6.8 voornamelijk op verbeteren van ondersteuning en compatibiliteit.

‘Mister Linux’ Linus Torvalds heeft op zondagavond de release van Linux 6.8 aangekondigd. Er was even sprake dat de stabiele release later dan gepland zou plaatsvinden en er nog eerst een achtste release candidate-versie zou worden vrijgegeven. Torvalds vond het uiteindelijk toch niet nodig de release uit te stellen en zo houdt Linux 6.8 vast aan de gebruikelijke releasecyclus van zeven rc-versies en dan een stabiele release.

Enkele noemenswaardige toevoegingen aan Linux 6.8 zijn nieuwe drivers voor Intel Xeon, die GPU’s voedt ongeacht of ze in een CPU zijn ingebouwd of op zichzelf staan, als is de feature volgens Torvalds nog experimenteel. Ook ondersteuning voor de Google Tensor-chips en AWS Nitro worden ingebouwd in Linux, alsook diepere integratie van Rust. Tenslotte is er ook verbeterde ondersteuning voor Raspberry Pi 5, en is er gesleuteld aan RISC-V architecturen, bestandssysteemfixes en netwerkfixes voor netwerkzelftesten.

lees ook

Witte Huis wijst C en C++ de deur: enkel geheugenveilige talen zijn welkom

Linux 6.8 is ook een belangrijke release voor verwante Linux-distributies. Ubuntu kondigde al aan zijn volgende grote release te baseren op deze versie van de Linux-kernel. De release van Ubuntu 24.04 staat, nog onder enig voorbehoud, gepland voor 25 april.

De release van tien miljoen

Torvalds is geen ontwikkelaar die lang kan stilzetten. Bijdragers kunnen pull requests voor de aankomende versie Linux 6.9 indienen. Dit zou wel eens een jubileumversie kunnen worden voor Linux: met Linux 6.9 zou de kaap van tien miljoen Git-objecten moeten gerond worden, verwacht Torvalds. “Natuurlijk is er absoluut niets speciaals aan, behalve een mooi rond getal. Git geeft er niets om”, voegt Torvalds daar aan toe.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home