Ontwikkelaar verbetert I/O in Linux voor iedereen op 5 minuten tijd

Linux

Een Linux-ontwikkelaar voorziet zes procent prestatieverbetering voor alle Linux-gebruikers door een update door te voeren die slechts vijf minuten in beslag nam. 

Jens Axboe van Linux, ontwikkelaar van IO_uring, denkt naar eigen zeggen al jaren na over het implementeren van een update voor Linux. Nadat hij het uitstelgedrag eindelijk aan de kant schoof, bleek de update slechts vijf minuten werk te zijn en leverde die een prestatieverbetering van zes procent op bij I/O-bewerkingen. Linux-gebruikers zouden volgens Axboe heel wat voordelen kunnen ervaren in de toekomst. De verbetering zou nog dit jaar het grote publiek kunnen bereiken met Linux 6.9.

Vijf minuten werk

Vijf minuten, zoveel tijd had Jens Axboe nodig om de codewijzigingen door te voeren, met als resultaat een prestatieverbetering bij I/O-bewerkingen van zes procent. De patches lijken hun verbeteringen op te leveren door het aantal keer dat er zoekopdrachten naar het I/O-systeem worden gedaan, te verminderen.  

lees ook

Ampere-chip met 192 ARM-kernen breekt CPU-limiet van Linux

Axboe schrijft in zijn RFC-patchopmerkingen dat “veel code erg enthousiast is met het opvragen van query-tijd. Er is al code om dit te verminderen, maar de nieuwe patchset cacheert simpelweg de huidige tijd in struct blk_plug, met de veronderstelling dat elk probleem tijdens het bevragen daardoor voldoende granulariteit kan krijgen.” 

Zes procent prestatieverbetering

In de test van Axboe was er een verbetering van zes procent waargenomen in IOPS-waarden, in vergelijking met pre- en post-patching. Bovendien laat Axboe uitschijnen dat Linux-gebruikers in de echte wereld nog grote voordelen zullen zien. Hoe meer Linux-leverancierskernels gebruikt worden, hoe meer je uit de nieuwe patches van Axboe zou kunnen halen. Phoronix acht de kans groot dat de RFC-patches aan het einde van dit jaar klaar zijn voor upstreaming met Linux 6.9. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home