Canonical lanceert realtime Ubuntu voor lagere latency

happy pinguin linux

Canonical introduceert een variant van Ubuntu gebouwd op maat van applicaties en workloads die een erg lage latency vereisen.

Canonical lanceert realtime Ubuntu 22.04 LTS. Die versie van het Linux-besturingssysteem is gebouwd rond versie 5.15 van de Linux-kernel en is beschikbaar voor x86 en ARM-systemen. De Ubuntu-variant integreert de PREEMPT_RT-patches die ervoor zorgen dat de Linux-kernel sneller reageert. Het realtime-aspect komt van die snellere reactietijd, waarbij een respons binnen een bepaald interval gegarandeerd is.

Die lagere latency maakt realtime Ubuntu 22.04 LTS uitermate geschikt voor een heleboel nichetoepassingen binnen de autosector, telecommunicatie, luchtvaart, de industrie en meer. Canonical zelf wijst naar kritieke 5G-infrastructuur als een doelgroep. Profiteert een toepassing van een erg lage latency, dan is het besturingssysteem het overwegen waard.

Verschillende versies

De Linux-variant komt in een gratis versie voor gebruik op kleine schaal, maar voor de meeste kritieke toepassingen zal die vermoedelijk niet het geschiktst zijn. Canonical hoopt daarom geld te verdienen aan realtime Ubuntu 22.04 door het aan te bieden via zijn Ubuntu Pro-oplossing voor enterprises.

Tot slot maakt Canonical Ubuntu Core 22 met de realtime kernel beschikbaar voor enterprise-klanten met een App Store. In die context is Ubuntu te gebruiken als volledig gecontaineriseerd besturingssysteem op maat van Edge-toepassingen. Ubuntu Core 22 zal meer dan tien jaar ondersteuning genieten en moet zo ideaal zijn voor edge-hardware die voor lange tijd een kritieke rol zal spelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home