Canonical stelt Ubuntu 23.10 ‘Mantic Minotaur’ beschikbaar

De focus ligt voornamelijk op een vernieuwde App Store en een betere veiligheid. Ubuntu 23.10 is vanaf nu beschikbaar

Linux-ontwikkelaar Canonical stelt met Ubuntu 23.10 de nieuwste grote update beschikbaar van het besturingssysteem dat op tal van servers en persoonlijk computers wereldwijd staat. Het is een van de meest gebruikte Linux-versies dat voornamelijk populair is binnen het enterprise-segment.

Nieuw is de verbeterde App Store die nu intuïtiever is en zowel snap- als deb-formaten ondersteunt. Hierdoor kan je gemakkelijker nieuwe applicaties ontdekken. Volgens Canonical worden alle apps voor publicatie aan een strenge reviewprocedure onderworpen. Enkel de noodzakelijke permissies zullen standaard worden toegelaten.

Verder ondersteunt Ubuntu 23.10 eindelijk Raspberry Pi 5 en SiFive Pro P550. Die eerste is de vijfde generatie van de populaire, goedkope minicomputer. SiFive biedt dan weer een RISC-V ontwikkelplatform waar je applicaties kan testen die focussen op RISC-V-omgevingen.

Tot slot biedt Ubuntu nu ook ondersteuning voor Netplan, een netwerkconfiguratietool die draait op Ubuntu Server. Versie 23.10 is nu ook compatibel met de nieuwste versie van Docker, 24.0.5.

Focus op security

Security is een belangrijk onderdeel van Ubuntu 23.10 ‘Mantic Minotaur’. Zo is er preview-ondersteuning voor hardware ondersteunde full-disk encryptie waar de sleutels worden bewaard binnen een TPM (Trusted Platform Module).

Er wordt ook een verandering in de Ubuntu-kernel aangebracht om een bekende kwetsbaarheid te dichten binnen niet-geprivilegieerde user namespaces. Tegelijk vereist de Ubuntu-kernel dat applicaties een AppArmor-profiel gebruiken binnen deze user namespaces, wat het potentiële aanvalsoppervlak verkleint.

Canonical Ubuntu 23.10 is vanaf nu beschikbaar wereldwijd. Download en installeer het pakket vanaf hier vanaf hun officiële website.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home