Adobe werkt aan app voor professionele fotografen

Adobe Creative Cloud

Softwarebedrijf Adobe werkt aan een camera-applicatie met AI voor professionele en veeleisende fotografen.

De nieuwe applicatie waar Adobe aan werkt moet foto’s nemen met een smartphone naar een nieuw en uiteraard hoger niveau brengen. De app zal technologische snufjes van smartphones koppelen aan de verwachtingen van professionele en creatief veeleisende gebruikers. Adobe verwacht dat de app binnen één tot twee jaar zal uitrollen.

In dialoog met fotograaf

Adobe mikt met de app niet op de alledaagse gebruiker die snel een foto wil nemen van pakweg een paard in een wei. De creatieve softwaregigant bouwt de nieuwe applicatie voor fotografen die meer tijd en moeite in een beeld willen stoppen. Daarmee richt Adobe de pijlen op gebruikers van hun populaire software Photoshop en Lightroom.

Tal van camera-apps hebben nu al meer uitgebreide functies op smartphones. Zelfs Adobe heeft met de Lightroom Mobile app een programma dat in de buurt komt. Alleen zal de nieuwe app een flink eind verder gaan. Met de nieuwe toepassing wil Adobe een dialoog in gang zetten tussen de fotograaf en de app om zo tot het gewenste shot te komen.

“Deze app biedt talloze mogelijkheden”, zegt Marc Levoy van Adobe. Hij stond aan hoofd van het team dat voor Google de Pixel camera-app uitwerkte. In 2020 maakt Levoy de overstap naar Adobe om deze app mee te realiseren. “Met deze app slaan we helemaal de weg in van computational photography. Er is zo veel mogelijk via deze techniek.”

Belangrijkste kenmerken

Adobe heeft nog niet alle kenmerken gelost van de nieuwe app. Wel is duidelijk dat AI een belangrijke rol zal spelen. “AI kan veel irritante problemen oplossen. Denk maar aan een vervelende reflectie van een raam of te grote schaduw op een gezicht”, aldus Levoy. Naast het wegwerken van ongemakken verwacht de topman dat de nieuwe app deuren zal open via superresolutie om betere fotobewerking te doen.

Verder zal de app het naar alle waarschijnlijkheid mogelijk maken om verschillende foto’s samen te voegen in één digitale montage. Iets wat Google al probeerde maar wat door fouten in het programma vaak leidde tot bizarre creaties. Een mix van echte en virtuele beelden, zoals OpenAI’s DALL-E, behoort ook tot de mogelijkheden. Adobe werkt ook aan een toepassing waarbij de foto’s zich aanpassen aan het scherm waarop het is vertoond.

Levoy verwacht veel van computational video, dat dezelfde manier van werken kan hebben als foto. “De mogelijkheden voor video zijn amper afgetoetst. Het biedt nochtans tal van mogelijkheden. Kijk maar naar TikTok en andere voorbeelden. Video wordt steeds belangrijker”, zegt Levoy die hiervoor graag kijkt naar een equivalent van Google’s Pixel Magic Eraser.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home