Afgeslankte webversie van Photoshop binnenkort gratis te gebruiken

Adobe probeert een gratis versie uit van zijn fotobewerkingsprogramma Photoshop. De test loopt enkel in Canada, maar het bedrijf belooft alvast de gratis webversie in de toekomst wereldwijd beschikbaar te maken.

Het nieuws kwam naar buiten via The Verge, door een interview met Maria Yap, de VP van digital imaging bij Adobe. Zij maakt de bedoelingen van het bedrijf met deze zet ineens duidelijk: Photoshop eenvoudiger maken zodat meer gebruikers het programma kunnen testen.

‘Freemium’

In het interview heeft Yap het letterlijk over de mogelijkheid tot uitproberen. Een betalende versie van het programma blijft namelijk nog online bestaan en het gratis plan zal enkele functies uit het fotobewerkingsprogramma niet kunnen gebruiken. Adobe heeft het zelf over een ‘freemium’-versie die gratis toegankelijk wordt.

In de gratis versie blijven volgens het bedrijf wel de essentiële functies over. Het gaat in andere bewoording over de functies die het programma kenmerken. Welke mogelijkheden gebruikers kunnen benutten, blijft voorlopig onduidelijk. Hoe lang het nog wachten is voor de gratis versie beschikbaar komt, beantwoordt Yap ook niet.

Lage instapdrempel

Adobe zet in zijn webversie niet in op de dagelijkse gebruiker van de tool. Dat het bedrijf dit pad volgt, werd ook al duidelijk met de lancering van de webversie van Adobe-apps in Creative Cloud Web. De webversie heeft als voordeel dat niet-betalende gebruikers een project al online kunnen bekijken en kleine aanpassingen kunnen maken. Er wordt verklapt dat dit binnenkort zelf via mobiel mogelijk wordt.  

lees ook

Adobe Creative Cloud lanceert bèta van webversie die ook zonder licentie toegankelijk is

Gebruikers die het programma al kenden, waren minder te spreken over de webversie. Belangrijke tools uit de desktopversie zette Adobe namelijk initieel niet over naar de online omgeving. Het bedrijf belooft dit wel goed te maken en zal verschillende tools de komende tijd online initiëren.  

Alternatief voor simpele bewerkingen

Dan heeft het bedrijf tot slot nog Adobe Creative Cloud Express voor webgebruikers in zijn aanbod. Het gaat om een prjisvriendelijk alternatief van het programma voor Android, iOS en het web, dat Adobe nog net voor het einde van het jaar 2021 beschikbaar maakte.

De functies zijn wel heel verschillend van wat Photoshop te bieden heeft, maar is voor personen zonder grafische designervaring wel toegankelijker. Een gratis versie van het aanbod is ook te vinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home