SAP brengt data vanop verschillende locaties samen met Datasphere

SAP lanceert Datasphere. Dat is een evolutie van de SAP Data Warehouse Cloud die als centrale hub moet dienen voor organisaties die data vanop verschillende locaties en vanuit verschillende applicaties willen samenbrengen.

SAP lanceert SAP Datasphere. Dat is een oplossing gebouwd bovenop het SAP Business Technology Platform die bedrijven naadloze toegang moet geven tot belangrijke data. De sleutel is daarbij data-integratie, aangezien dergelijke gegevens doorgaans verspreid staan in een veelvoud aan bronnen.

Data van overal

Datasphere draait in de cloud en kan ook overweg met hybride omgevingen. In principe kan de oplossing alle bedrijfsdata verwerken, waar die ook staan. On-premises investeringen blijven zo relevant. SAP Datasphere brengt gegevens uit SAP- en niet-SAP-toepassingen samen. Met Datasphere geeft SAP er met andere woorden niet meer om waar je data staan, het bedrijf gaat er hoe dan ook graag mee aan de slag.

SAP zelf zet vanuit zijn ERP-DNA in op een single source of truth, maar de realiteit is dat bedrijven meer data beschikbaar hebben dan wat alleen in SAP zit. Dataspecialisten die binnen de analytics-omgeving van SAP werken, kunnen met Datasphere al die gegevens correleren.

Functionaliteit

De oplossing combineert integratie, catalogisering, semantisch modeleren, data warehousing, data-federatie en datavirtualisatie. SAP omschrijft Datasphere zelf als de volgende generatie van de SAP Data Warehouse Cloud.

Het is natuurlijk ook de bedoeling om effectief iets te doen met alle data. Daarom bevat de nieuwe oplossing het Datasphere Analytics Model. Daarmee is het mogelijk om semantische definities en associaties van andere SAP-toepassingen te hergebruiken. Data ontdekken en beheren zou ook eenvoudiger zijn met de SAP Datasphere Catalog.

Datacloud

SAP tekent in op het idee van een datacloud, en laat klanten via zijn SAP Datasphere Marketplace toe om externe datasets met hun eigen bedrijfsdata te combineren. Al 3.000 gecureerde datasets zijn via die marktplaats ter beschikking.

Datasphere integreert verder met oplossingen van verschillende partners. Databricks zorgt voor integratie met zijn eigen Data Lakehouse-platform, Collibra brengt extra mogelijkheden rond governance, privacy en compliance mee, Confluent voorziet een datastreaming-platform en DataRobot tot slot brengt een extra sausje van intelligentie en machine learning.

lees ook

Bedrijven blijven koele minnaars van migratie naar SAP S/4HANA

Datasphere werkt met Iceberg, Hudi en het eigen Delta-tabelformaat. SAP volgt met de nieuwe oplossing een trend in dataland, waarbij steeds meer dataspecialisten de kaart van de openheid trekken. Door data vanuit de eigen omgeving te combineren met andere gegevens, zijn er meer en relevantere inzichten mogelijk. Dat weet niet alleen SAP, maar zeker ook Snowflake, Cloudera en zelfs Google met zijn Data Cloud.

SAP Datasphere is per direct beschikbaar. Wie al klant is van SAP Data Warehouse Cloud, krijgt automatisch en meteen een upgrade zonder dat daar manuele stappen voor nodig zijn.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home