SAP zaait ongenoegen en oogt ongeloofwaardigheid met voorkeursbehandeling cloud

sap prijzen

SAP laat (talrijke) klanten in de steek wanneer die voor S/4HANA-implementaties buiten de cloud hebben gekozen. Hoewel ondersteuning tot 2040 blijft, komen innovaties enkel naar cloud-implementaties.

SAP laat klanten die S/4HANA op eigen infrastructuur draaien, een beetje in de steek. SAP wil dat klanten tegen eind 2027 van hun bestaande SAP-systeem migreren naar SAP S/4HANA. Zo’n migratie kost maanden en honderdduizenden euro’s of meer, en is bij veel organisaties al een tijdje aan de gang. SAP gaf klanten een keuze tussen S/4HANA in de cloud, of on-premises, al dan niet in een colocatiedatacenter. Nu blijkt dat wie niet voor de cloud heeft gekozen, functionaliteit misloopt.

Geen AI voor on-prem

Concreet zal SAP nieuwigheden voor de ERP-oplossing zoals AI wel introduceren in de cloud, bij klanten die via RISE en GROW with SAP werken. Wie voor on-premises kiest, krijgt niets. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn, ware het niet dat SAP vooraf nooit te kennen heeft gegeven dat één editie een voorkeursbehandeling zou krijgen boven een andere. Wie zwaar investeerde in SAP op eigen hardware, ontdekt nu fout gegokt te hebben.

lees ook

SAP wil naar de cloud, of de klanten dat nu willen of niet

Gebruikersvereniging UKISUG, die Ierland en het VK vertegenwoordigt, klaagt die praktijk aan en spreekt van een vertrouwensbreuk. 79 procent van de leden van de vereniging die naar S/4HANA zijn gemigreerd, hebben voor on-premises gekozen.

Onduidelijke communicatie

Zij merken op dat de IT-verantwoordelijken van die bedrijven hun strategie voor de raad van bestuur hebben verdedigd, aangezien een migratie een immense investering is die goedkeuring vereist. Nu moeten ze terug langs de raad en de kassa passeren indien ze de nieuwste SAP-functies willen, terwijl SAP dat destijds nooit zo heeft gecommuniceerd. De beslissingen van de ERP-specialist zetten de IT-specialisten in een heel lastige positie, waarin zij amateuristisch overkomen met dank aan de gebrekkige communicatie van SAP over wat, waar en hoe ondersteund zou worden in de toekomst.

SAP merkt op dat het wel degelijk ondersteuning blijft bieden aan on-premises klanten, en dat tot 2040. De situatie is een beetje complex, aangezien nieuwe AI-functionaliteit voor ChatGPT en de AI-boom natuurlijk niet op dezelfde manier op de roadmap stond. In principe blijft SAP zoals beloofd bestaande ERP-implementaties ondersteunen. Feit is wel dat de cloud-versies van die implementaties beter en uitgebreider worden, en hun gebruikers een concurrentieel voordeel kunnen bieden. Wie voor on-premises heeft gekozen, misloopt dat, zonder dat SAP ooit heeft gezegd dat de keuzen tussen eigen hardware en de cloud er ook één was tussen nieuwe (AI-)functies, of niet.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home