Europees Parlement buigt zich over een strenge wetgeving voor het gebruik van AI

Europa

Het Europees Parlement werkt aan een belangrijke wetgeving om het gebruik van artificiële intelligentie te reguleren. Onder deze wetgeving komen er mogelijk maatregelingen die chatbots dwingen te verklaren dat ze niet menselijk zijn. 

Momenteel liggen er meerdere wetsvoorstellen die samen mogelijk onderdeel van de nieuwe Europese wet voor artificiële intelligentie worden. Deze wet zal bestaan uit een reeks voorschriften met betrekking tot het gebruik van AI. 

Een van de voorstellen die waarschijnlijk in de wet worden opgenomen, is een vereiste voor chatbots om gebruikers te informeren dat ze geen echte mensen zijn. Op die manier kunnen chatbots gebruikers niet per ongeluk laten denken dat ze met een persoon praten. 

Gebruik van trainingsdata

Een ander onderdeel van de AI-wetgevng van het Europees Parlement wordt mogelijk dat ontwikkelaars van AI-producten moeten aangeven of het model is getraind op basis van auteursrechtelijk beschermde informatie. 

Veel AI-modellen gebruiken nog trainingsgegevens die zijn verzameld zonder toestemming van de makers. Ook doorzoeken veel AI-chatbots het internet naar informatie. Om te voorkomen dat AI inbreuk doet op het auteursrecht, zou er een maatregel moeten komen waarbij auteursrechthouders betaald krijgen voor hun werk wanneer het gebruikt wordt door een AI. 

Er lopen momenteel al meerdere rechtszaken tegen AI-kunstgeneratoren als Stability AI en Midourney die ervan beschuldigd worden dat ze zonder toestemming auteursrechelijk beschermd werk hebben gebruikt. Ook Getty Images heeft een rechtszaak aangespannen tegen Stability AI, omdat het AI zogezegd 12 miljoen auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen in zijn trainingsset heeft gebruikt. 

lees ook

Getty Images klaagt AI-tool Stable Diffusion aan voor schrapen van data

Brando Benefei, een Italiaanse politicus en parlementslid, zegt nog meer transparantie over dit onderwerp te willen, meldt SiliconANGLE: “We willen een lijst van de openbare bekendmaking van het materiaal dat wordt gebruikt om het te trainen, omdat auteurs andere wetgevingen en wegen kunnen doorlopen om te proberen betaald te krijgen voor wat wordt gebruikt zonder hun toestemming”.

Nog geen akkoord

Een kopie van de ontwerpwetgeving, die is bekeken door Euractiv, laat zien dat de wetgeving mogelijk een verbod bevat voor het gebruik van AI voor voorspellend politiewerk en voor emotieherkenning. Voor dat laatste geldt een uitzondering als het gaat om een medisch onderzoek waar expliciet toestemming voor is gegeven. 

De gesprekken over de Europese AI-wetgeving volgen op een tijdelijk verbod op het gebruik van ChatGPT door toezichthouders in Italië vanwege privacykwesties. Vorige week hebben Italiaanse regelgevers een lijst met regels opgesteld om dienst van OpenAI weer toe te staan. 

lees ook

Na Italië kijken ook Duitsland en Frankrijk naar verbod op ChatGPT

Het is nog te vroeg om precies te zeggen wat er in de wetgeving voor AI komt te staan, maar het einde van de besprekingen is in zicht. Mogelijk komen de parlementsleden nog vóór een belangrijke stemming in de commissie op 26 april tot een overeenkomst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home