OpenAI krijgt ultimatum van Italië om ban ChatGPT op te heffen

chatgpt

Tegen 30 april moet OpenAI de gevraagde aanpassingen doorvoeren aan ChatGPT, wil het de AI-tool nog kunnen aanbieden in Italië.

ChatGPT is tijdelijk niet meer welkom in de laars. Op 30 maart eiste de Italiaanse privacywaakhond Garante een verbod op de populaire tool van OpenAI wegens het schenden van de GDPR-wetgeving. OpenAI stemde daarmee in en besliste om ChatGPT niet meer aan te bieden, al tweette CEO Sam Altman wel dat het bedrijf volgens hem de Europese privacywet niet schendt.

Ultimatum

De deur staat voorlopig nog op een kier voor OpenAI om ChatGPT alsnog naar het Italiaanse publiek te brengen. Al zal dat wel onder strengere regels gebeuren. De Italiaanse privacywaakhond heeft een ultimatum gesteld voor OpenAI. Tegen 30 april moet ChatGPT aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • OpenAI zal informatie moeten aanbieden over de werking van ChatGPT en de rechten van de betrokkenen. Die informatie moet zichtbaar vooraleer iemand een account aanmaakt.
  • OpenAI moet verduidelijken op welke rechtsgrondslag het zich beroept voor het verwerken van persoonsgegevens.
  • Personen moeten de kans krijgen om foutieve of schadelijke informatie over zichzelf te laten rechtzetten of verwijderen.
  • Gebruikers moeten verifiëren dat zij achttien jaar zijn of ouder. Tegen 30 september moet OpenAI ook een controlesysteem invoeren om de leeftijden van gebruikers te controleren.
  • OpenAI moet tegen 15 mei een door de Garante goedgekeurde informatiecampagne opzetten om gebruikers te informeren over de risico’s van het ingeven van persoonlijke gegevens voor het trainen van algoritmen.

Italië is overigens niet het enige land dat met argusogen naar ChatGPT kijkt. Ook Duitsland, Frankrijk en Ierland onderzoeken of bijkomende maatregelen nodig zijn. Het Amerikaanse bedrijf zal snel leren dat in Europa andere spelregels gelden. In België lijkt er voorlopig nog geen sprake te zijn van een eventueel verbod voor ChatGPT. Het bedrijf heeft aangegeven dat het ondanks die druk niet van plan is om de ontwikkeling van AI-technologie stop te zetten.

lees ook

OpenAI drukt niet op de pauzeknop, integendeel

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home