Android stuurt 20 keer meer data naar Google dan iOS naar Apple

Android vs iOS

Of je nu iPhone of Android verkiest, je toestel verstuurt constant data over je locatie, telefoonnummer en lokale netwerk naar Apple of Google. Er is echter wel een verschil in hoeveel data de bedrijven verzamelen. Uit een onderzoek blijkt dat Google ongeveer 20 keer zoveel data verzamelt als Apple. 

Zowel iOS als Android verstuurt telemetrie, zelfs wanneer een gebruiker niet is ingelogd of in de privacy instellingen expliciet heeft aangegeven dat het apparaat geen data mag verzamelen. Ook sturen beide besturingssystemen data naar Apple en Google wanneer iemand een SIM-kaart invoert of de instellingen bekijkt. Zelfs als het apparaat niet wordt gebruikt, verbindt het zich elke 4.5 minuten met een back-end server. 

Niet alleen de besturingssystemen zelf, maar ook voorgeïnstalleerde applicaties en diensten maken verbinding met het netwerk, zelfs wanneer ze niet geopend zijn. Apple stuurt automatisch data vanuit Siri, Safari en iCloud. Android verzamelt data via Chrome, YouTube, Google Docs, Safetyhub, Google Messenger, de klok op het apparaat en de Google zoekbalk. 

Hoeveel verzamelt Google ten opzichte van Apple?

Beide bedrijven verzamelen dus – zonder dat de gemiddelde gebruiker het doorheeft – heel wat informatie. Android verzamelt echter heel wat meer dan zijn concurrent. Zodra je een Android apparaat inschakelt, stuurt het toestel ongeveer 1 MB aan data naar Google. Een iOS apparaat stuurt bij het opstarten slechts 42 KB naar Apple. 

Wanneer het apparaat niet gebruikt wordt, stuurt Android elke 12 uur zo’n 1 MB aan data naar Google. In dezelfde periode verstuurt een iOS toestel ‘slechts’ 52 KB. Alleen al in de VS verzamelt Android elke 12 uur in totaal 1,3 TB aan data. iOS verzamelt in dezelfde periode ongeveer 5,8 GB. 

Protest vanuit Google en Apple

Google is het niet eens met de bevindingen van het onderzoek. Volgens Google zijn er verkeerde methoden gebruikt voor het meten van data die wordt gebruikt bij elk besturingssysteem. Ook laat Google weten dat het verzamelen van data standaard is voor elk apparaat dat verbonden is met het internet. 

Ondanks dat Apple een stuk beter uit de verf kwam dan Google, heeft ook Apple zijn bedenkingen bij het onderzoek. Een Apple woordvoerder laat weten dat het bedrijf transparant is en zijn gebruikers controle geeft over de persoonlijke informatie die wordt verzameld. Ook laat hij weten dat Apple niet zomaar locatiegegevens verzamelt: gebruikers moeten daar eerst specifiek toestemming voor geven. 

Zorgwekkende resultaten

Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van een Google Pixel 2-toestel dat draait op Android 10 en een iPhone 8 die draait op iOS 13.6.1. Meer over de studie en methodologie kun je hier lezen. 

Douglas Leith, de onderzoeker achter de studie, beweert dat het zorgwekkend is hoeveel data Google en Apple verzamelen. Vooral omdat de gegevens gelinkt zijn aan de naam, het e-mailadres, de betaalgegevens en mogelijk andere apparaten van een gebruiker. Door de constante verbinding met back-end servers zijn ook het IP-adres van het apparaat en de geografische locatie van de gebruiker bekend.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home