AI ontwerpt (matige) CPU in amper 5 uur tijd

Chinese onderzoekers hebben AI een splinternieuwe RISC-V-CPU laten ontwerpen. De klus was op vijf uur tijd geklaard, al zal het resultaat niet meteen snelheidsrecords breken.

Chinese onderzoekers lieten een AI een CPU ontwikkelen op basis van de RISC-V-architectuur. De kunstmatige intelligentie omarmde de taak en leverde een functionele CPU af gebaseerd op de RISC-V-architectuur. De processor was in staat om Linux te draaien en functioneert op hetzelfde niveau als processors ontwikkeld door mensen.

Niet snel, wel snel ontworpen

Let wel: het gaat dan om processors die mensen enige jaren geleden ontwikkelden. De onderzoekers vergelijken de prestaties met die van een Intel 80486SX. Dat is een processor die in 1991 op de markt werd losgelaten. Het is dus niet zo dat de AI een turbochip heeft ontwikkeld.

De prestatie-tijdsverhouding is dan weer wel scherp. De computer ontwierp de functionele microchip in amper vijf uur tijd. De onderzoekers schatten dat dat zo’n duizend keer sneller is dan een mens. De researchers bakten de chip op 65 nm en lieten hem draaien aan 300 MHz.

AI en chips

AI wordt vandaag al duchtig gebruikt in chipontwikkeling, al gebeurt dat vooral in een ondersteunende rol. “We hadden Hopper niet kunnen ontwikkelen zonder hulp van AI en zullen onze toekomstige architecturen ook niet kunnen bouwen zonder AI”, zei Nvidia-CPU Jensen Huang daar vorige week nog over. In de regel ontwerpen mensen echter de logica en helpt AI bij het zogenaamde vloerplan, waarbij de schakelingen efficiënt worden gecombineerd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home