AI-gegeneerde content moet worden voorzien van watermerk

ai lamda

OpenAI, Google, Microsoft en co beloven extra veiligheidsmaatregelen in te voeren voor generatieve AI-technologie. Een van die maatregelen is aan de hand van watermerken tonen wanneer iets door AI is geproduceerd.

De persdienst van het Witte Huis kondigde vrijdagavond aan een akkoord bereikt te hebben met zeven ‘toonaangevende AI-bedrijven’. Die beloven vrijwillig, maar wellicht ook onder lichte druk van de overheid, om extra maatregelen om de veiligheid, beveiliging en betrouwbaarheid van hun AI-technologie te verhogen. De regels hebben onder meer betrekking op OpenAI, Google en Microsoft en hun populaire AI-tools.

De bedrijven beloven onder meer om nieuwe systemen eerst aan externe veiligheidstests te onderwerpen alvorens ze aan de massa beschikbaar te stellen. Ze moeten ook zelf actief onderzoek doen naar potentiële risico’s van AI en hiervoor communiceren met de overheid maar ook met andere spelers uit de sector. Daarnaast moet er ook voldoende geïnvesteerd worden in de beveiliging van de technologie.

Vertrouwen in AI

Een derde luik in de overeenkomst gaat over het verhogen van het vertrouwen tussen mens en artificiële intelligentie. Bedrijven zullen open en transparant communiceren over wat hun tools wel en vooral niet kunnen alsook richtlijnen geven over hoe de technologie veilig te gebruiken.

Door watermerken toe te voegen aan de content, moet het voor gebruikers duidelijker zijn als iets gemaakt is door of met artificiële intelligentie, om de verspreiding van misinformatie en deepfakes een halt toe te roepen. Tenslotte beloven AI-bedrijven artificiële intelligentie enkel en alleen voor het algemene goed te ontwikkelen.

lees ook

Een kwestie van vertrouwen: is AI wel betrouwbaar?

OpenAI, Google en Microsoft zeggen elks in een eigen statement zich volledig achter de voorgestelde maatregelen te scharen. Ook in Europa liggen gelijkaardige voorstellen op tafel in de AI Act van de Europese Commissie. Dat wetsvoorstel kan voorlopig echter op minder bijval rekenen in de bedrijfswereld. OpenAI Sam Altman heeft zelfs al gewaarschuwd dat de regels het voor zijn bedrijf onmogelijk zouden kunnen maken om ChatGPT te blijven aanbieden in Europa.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home