X moet onderzoekers weer gratis toegang geven tot API’s

x api's gratis

Europese softwareonderzoekers kunnen weer gratis aan de slag met de API’s van X. Elon Musk geeft, met lichte tegenzin, weer wat van de interne keuken van zijn platform.

X past de voorwaarden voor ontwikkelaars aan. Software-onderzoekers die in de Europese Unie wonen, krijgen weer gratis toegang tot de api’s van het sociamediaplatform. X nam in februari, toen het nog gewoon Twitter heette, de onpopulaire beslissing om toegang tot de api’s van het platform betalend te maken voor alle externe actoren. Een beslissing waar het inmiddels al wel gedeeltelijk is op moeten terugkomen.

In de aangepaste gebruiksvoorwaarden staat te lezen dat het onderzoekers toegang gunt voor ‘detectie, identificatie en begrip van systeemrisico’s in de Europese Unie’. Hier citeert X bijna woord voor woord de Digital Services Act en dat verklaart meteen ook de motivatie achter deze beslissing: het is van moeten. X behoudt zich wel het voorrecht om enkel toegang te geven ‘voor zover dit nodig is om te voldoen aan de verplichtingen op grond van de DSA’.

lees ook

Zalando trekt naar de rechtbank tegen Europese digitale wetgeving

Met tegenzin

Je merkt in de verwoording al dat het niet van harte is dat X zijn api’s deelt met onderzoekers. Via de api’s geeft het platform inkijk in de interne keuken. Elon Musk wilde zijn potten en pannen vooral afsluiten van pottenkijkers, maar de Digital Services Act dwingt hem de deuren van X weer te openen. De Digital Services Act verplicht eigenaars van grote socialmediaplatformen onder meer om zijn verantwoordelijkheid op te nemen in het bestrijden van misinformatie en haatspraak.

De algemene consensus klinkt dat X hier tegenwoordig schromelijk in tekort schiet. Musk is voorstander van de vrije meningsuiting en interpreteert dat recht ook heel ruim. De Europese Commissie heeft X al herhaaldelijk verzocht om strenger op te treden tegen onwaarheden die op het platform worden geuit over de oorlogen in Oekraïne en Gaza, al blijft het voorlopig bij verwittigingen. Technologiebedrijf IBM neemt concretere stappen en kondigt een advertentiestop op het platform aan nadat diens advertenties bij pro-naziberichten werden geplaatst.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home