Waarde van X nog minder dan de helft van wat Musk heeft betaald

Een jaar na de overname van toen nog Twitter is de waarde van het bedrijf met meer dan de helft gedaald. Van de 44 miljard US dollar die Elon Musk in oktober 2022 betaalde schiet nu nog 19 miljard over.

Toen Musk in oktober van vorig jaar Twitter eindelijk finaal aan zijn imperium toevoegde was dat voor het forse bedrag van 44 miljard dollar. Intussen kennen we het platform als kortweg X en minder letters betekent blijkbaar ook minder geld. Alle capriolen van de nieuwe eigenaar hebben geleid tot een stevige waardevermindering: het platform is nu nog 19 miljard dollar waard. Dat is bijna 55 procent minder.

Vrije val

Met Musk als autoritair leider bij X, ondanks de aanwezigheid van CEO Linda Yaccarino, was het lang raden naar de actuele waarde van het bedrijf. Deze week werden een aantal medewerkers echter beloond met aandelen in X, aan 45 US dollar per stuk (volgens documenten die The Verge kon inkijken). Daaruit kon Fortune concluderen dat het platform dus nog maar 19 miljard waard is.

Volgens The Verge zijn er zelfs mensen die dat nog als optimistisch zouden beschouwen. Fidelity, één van de investeerders die Musk kon overtuigen voor de overname van Twitter, schat dat het bedrijf eerder 65 procent aan waarde heeft moeten inboeten. Dat zou het nog op 15,4 miljard brengen.

Oorzaken

Wie de evolutie van Twitter en later X wat heeft gevolgd, die is ongetwijfeld niet verrast door dit nieuws. De 44 miljard dollar was sowieso al best pittig, maar het zijn vooral de acties van de eigenaar die de marktwaarde geen deugd hebben gedaan.

Bij de overname gooide hij meteen alle leden van het hoger management op de straatstenen en niet veel later volgden duizenden ontslagen bij alle diensten, waaronder een aantal mensen die eigenlijk broodnodig waren. Er was het incident met gelekte data, het betaald maken van de API’s (intussen deels weer ingetrokken) en natuurlijk de rebranding van het globaal bekende merk Twitter naar Musk zijn favoriete letter, X.

Dat zijn maar enkele voorbeelden. Voeg daarbij nog de wispelturigheid waarmee Musk zijn aankoop heeft beheerd en vernieuwd, bovenop zijn algemeen imago en je krijgt een cocktail waarmee je een stevige financiële kater kweekt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home