AWS wil waterpositief zijn tegen 2030

aws reinvent

Amazon Web Services (AWS) heeft een plan voorgesteld om tegen 2030 meer water terug te geven aan de omgeving dan dat het verbruikt in datacenters en andere locaties.

Tegen 2030 wil AWS waterpositief zijn en volgens het bedrijf is het nu al op de goede weg. Dat verkondigde AWS in de marge van haar re:Invent conferentie. Met de intentie volgt AWS het voorbeeld van andere grote spelers zoals Intel, Meta, Google en Microsoft. AWS geeft mee dat het op jaarlijkse basis zal rapporteren over de evolutie van het water(her)gebruik en updates zal geven over nieuwe en bestaande wateraanvulprojecten.

Vier pijlers

Waterpositief is een relatief nieuwe term en betekent dat een bedrijf meer water terug geeft aan de omgeving dan dat het nodig heeft voor bijvoorbeeld de koeling van datacenters. Bedrijven kunnen op verschillende manier dat doel bereiken. Volgens een paper van David Mytton (Universiteit Oxford) verbruiken datacenters in de VS dagelijks 1,7 miljard liter water per dag. Een peulschil vergeleken met de 1.218 triljoen liter waterconsumptie per dag maar het probleem is dat minder dan een derde van de datacenters effectief hun verbruik opmeten.

AWS heeft een plan opgesteld dat rust op vier pijlers: waterefficiëntie, duurzame bronnen, waterhergebruik en wateraanvulling. “Waterschaarste is een groot probleem over heel de wereld. Met dit plan zetten we ons in om ons steentje bij te dragen”, zegt Adam Selipsky, CEO van AWS. “We zijn vastbesloten om het voortouw te nemen wat betreft waterbeheer in onze cloudactiviteiten en meer terug te geven aan de gemeenschappen waar we actief zijn.

lees ook

Amazon vereenvoudigt dataopslag voor AWS

Projecten

AWS kondigde aan dat het enkele waterprojecten zal ondersteunen in de VS, UK en India. In de VS zal het bedrijf samenwerken met de non-profitorganisatie Freshwater Trust om 189 miljoen liter water per jaar aan te vullen met behulp van winterwater uit de Consumnesrivier. Hierdoor kan het water geleidelijk doorstromen naar gebieden in Sacramento en San Joaquin om daar een oplossing te bieden voor drogere zomermaanden.

In de UK is het plan opgevat om meer dan 587 miljoen liter grondwater per jaar aan te vullen. Hiermee moeten twee overstromingsgebieden worden aangelegd aan een zijrivier van de Theems. Het moet ook de waterschaarste in het stroomgebied van de Theems aanpakken. Tegelijk wil AWS meehelpen aan het zuiveren van verontreinigd afvalwater van boerderijen en wegen.

European Green Deal

Eerder dit jaar sloot AWS zich aan bij een groep operatoren van datacenters. Onder hen OVHCloud, Microsoft en andere spelers die hun waterverbruik willen verminderen als onderdeel van de European Green Deal. Die heeft de ambitie om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken. AWS verbruikt naar eigen zeggen gemiddeld 0,25 liter water per kilowattuur elektriciteit in de datacenters.

 Het bedrijf beweert ook dat 20 van de datacenters wereldwijd gerecycleerd water gebruiken voor de koeling. Aangezien AWS volgens sommige bronnen tot 125 datacenters heeft, ligt er best nog wat werk op de plank om de doelstellingen te halen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home