AI helpt Microsoft met datacenter-onderhoud

Microsoft werkt aan een AI-systeem dat moet helpen bij het onderhoud van datacenters. Zo moeten de omgevingen veiliger worden en blijft de impact van onderhoud op klanten zo beperkt mogelijk.

Microsoft bouwt aan een AI-systeem dat operationele teams van datacenters moet bijstaan in het onderhoud van de sites. Datacenters zijn relatief complexe installaties, waar technici soms reparaties moeten uitvoeren terwijl de stroom nog staat ingeschakeld. In 2015 werden vijf werknemers van een Apple-datacenter nog gehospitaliseerd na een chloorlek. Dat betekent niet dat datacenters noodzakelijk levensgevaarlijke werkplekken zijn, wel dat er marge is om onderhoud te optimaliseren.

Voorspellen en voorkomen

Daar moet de AI van Microsoft bij helpen. Het AI-systeem analyseert data en probeert zo veiligheidsincidenten te voorspellen en te voorkomen. Een gerelateerd AI-systeem moet de impact op de constructie en uitbreiding van datacentes in kaart brengen. Microsoft laat aan TechCrunch weten dat beide systemenb in een vroege testfase zitten. Later dit jaar hoopt het bedrijf ze uit te rollen in productie-omgevingen.

Ook Meta werkt aan AI die moet helpen met het onderhoud van datacenters. Daarbij gaat het specifiek om modellen die de impact van extreem klimaat op de werking van de datacenters moet voorspellen. De AI zal dan de stroom en koeling optimaliseren.

Minder downtime

De ontwikkeling van AI om datacenters veilig online te houden, gebeurt ook omdat downtime een dure grap is. Zeker voor organisaties zoals Microsoft of Meta is de impact van een onvoorzien defect meteen groot. AI moet ervoor zorgen dat problemen zich minder voordoen en een kleinere impact hebben.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home