OVHcloud krijgt Europese lening om nieuwe datacenters te bouwen

OVHcloud

Franse datacenterspecialist OVHcloud krijgt een Europese lening van 200 miljoen euro om zijn activiteiten uit te bouwen. De lening past in de plannen van de EU om meer technologische zelfstandigheid uit te bouwen.

De Franse datacenter-operator OVHcloud krijgt een lening van 200 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Dat geld zal OVHcloud gebruiken om internationaal uit te breiden. Het bedrijf wil tegen 2024 al vijftien nieuwe datacenters openen. Tien van die sites komen al zeker binnen de EU. Het zou de eerste keer zijn dat de EIB dergelijke gelden vrijmaakt voor een cloudbedrijf.

Digitale onafhankelijkheid

De lening past in de ambitie van de EU om de strategische digitale afhankelijkheid van andere landen af te bouwen. Op het vlak van cloud zijn Europese bedrijven voornamelijk klant bij de drie grote hyperscalers: Google, AWS en Microsoft. Een sterker lokaal aanbod moet daar een beetje verandering in brengen of toch minstens de mogelijkheid voor meer autonomie bieden.

lees ook

EU zet licht op groen voor investering van 43 miljard euro in chipindustrie

OVHcloud van zijn kant is één van de grootste onafhankelijke spelers in Europa. De provider kwam dit jaar nog in het nieuws omwille van een grote brand in één van zijn Franse sites.

“De extra financiële capaciteit verzorgd door de EIB draagt bij aan onze strategische roadmap en stelt ons in staat om sneller een cloud te promoten die Europese waardes hoog in het vaandel draagt”, zegt CEO Michel Paulin aan The Register.

Nieuwe koeltechnieken

OVHcloud wil met het geld niet enkel uitbreiden maar ook onderzoek doen naar nieuwe racks met een hogere dichtheid en nieuwe koeling. Specifiek interesseert het bedrijf zich in zogenaamde adiabatische systemen waarbij warmte met de hulp van veranderingen in de luchtdruk wordt afgevoerd.

De hyperscalers investeren zwaar en dergelijke nieuwe technologieën. Die zorgen voor een hogere dichtheid van servers, minder verbruik, een minder zware ecologische voetafdruk en een hogere efficiëntie. Om op lange termijn te blijven concurreren met dergelijke partijen, is het belangrijk dat een speler als OVH ook daarin probeert te volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home