3 bedrijven controleren 61% van ’s werelds cloudinfrastructuur

cloud

AWS, Microsoft en Google hebben 61 procent van de cloudinfrastructuur wereldwijd in handen. De cloudmarkt is goed voor een totale omzet van 142 miljard dollar.

Amazon Web Services (AWS) is de grote slokop van de groep met 32 procent marktaandeel. Microsoft volgt iets verder met 20 procent marktaandeel dankzij de Azure-infrastructuur. Beide bedrijven zijn goed voor meer dan de helft van de cloudmarkt.

Achter deze twee dominante spelers volgt Google met 9 procent marktaandeel dankzij Google Cloud Platform. Het heeft hard moeten strijden om zich als derde speler te manifesteren achter de grote twee. In de afgelopen drie jaar heeft de zoekgigant 14,6 miljard dollar verlies gedraaid, maar de omzet steeg ook significant. De gigantische verliezen die Google draait, zijn onderdeel van het plan volgens Google Cloud CFO Ruth Porat om sterk te groeien.

De rest strijdt om de kruimels

Vierde in de lijst is Alibaba Cloud met zes procent. Eerder vorige week meldde de Chinese e-commercegigant in zijn nieuwste kwartaalcijfers dat het voor het eerst winst heeft gemaakt. AliCloud is 50 procent gegroeid vergeleken met vorig jaar hetzelfde kwartaal.

lees ook

Markt voor cloudinfrastructuur schiet naar 142 miljard dollar

Achter deze vier strijden IBM Cloud, Salesforce, Tencent Cloud en Oracle Cloud om de kruimels. Gecombineerd hebben ze een marktaandeel van 12 procent. Wat wel opvalt, is dat de kleine spelers sneller groeien dan gigant AWS.

De markt voor cloudinfrastructuur was in 2020 142 miljard dollar waard, een stijging van 32 procent vergeleken met 2019 toen het nog 107 miljard dollar was. De cloudmarkt groeit al sinds jaar en dag, maar het afgelopen jaar zagen we toch een stroomversnelling. Die werd weinig verrassend gedreven door de Covid-19-pandemie, waarbij veel organisaties hun toevlucht zochten tot cloudoplossingen om telewerk te faciliteren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home