Markt voor cloudinfrastructuur schiet naar 142 miljard dollar

cloud

In het laatste kwartaal van 2020 is de markt voor cloudinfrastructuur aangedikt tot 39,9 miljard dollar. Dat is een stijging van 32 procent met een jaar eerder. AWS blijft de grootste, maar groeit minder snel.

In het vierde kwartaal van 2020 omvatte de markt voor cloudinfrastructuur 39,9 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van analysebureau Canalys. Vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder groeide de sector zo met 32 procent. Tegenover het vorige kwartaal bedraagt de stijging 10 procent. Nemen we heel 2020 in beschouwing, dan zien we dat de markt goed was voor een omzet van 142 miljard dollar. In 2019 was dat nog 107 miljard dollar.

De cloudmarkt groeit al sinds jaar en dag maar het afgelopen jaar zag toch een stroomversnelling. Die werd weinig verrassend gedreven door de Covid-19-pandemie, waarbij veel organisaties hun toevlucht zochten tot cloudoplossingen om telewerk te faciliteren.

AWS kampioen

AWS ging naar goede gewoonte lopen met het grootste deel van de taart. De cloudprovider draaide in Q4 van 2020 een omzet van 12,7 miljard dollar. Dat is een stijging van 28 procent. Ondanks de mooie cijfers daalt de snelheid van de groei voor AWS wel. Tussen Q3 en Q4 van 2019 kon de cloudreus nog een groei van 34 procent optekenen.

Dat AWS procentueel iets trager groeit, is op zich geen verrassing. Niet alleen verscherpt de concurrentie, Amazon heeft als marktleider zo’n groot aandeel van de sector in handen dat het steeds moeilijker wordt om procentueel sterk te groeien. De cijfers van Canalys geven AWS 32 procent maktaandeel voor Q4 2020.

Strijd om de derde plaats

Microsoft Azure blijft op de tweede plaats met 20 procent van de markt in handen. Dat is een stuk minder dan AWS, maar Microsoft behoudt zo wel de grote voorsprong op de nummer drie. Google strandt op zeven procent, ondanks de grote investeringen en het bijkomende verlies dat de cloudprovider de laatste jaren rapporteerde. De voorsprong op de nummer vier is minder comfortabel: Alibaba komt om de hoek piepen met zes procent van de markt in handen. De vier grootste providers kaapten samen 65 procent van de totale markt weg.

De kleinere spelers groeien in verhouding wel sneller. Microsoft, Google en Alibaba zien een groei van 50 procent of meer vergeleken met een jaar eerder. Dat illustreert dat de investeringsplannen van de cloudproviders hun vruchten afwerpen, maar geeft gezien de omvang van AWS ook een ietwat vertekend beeld. In absolute cijfers blijft AWS hier immers het felst aandikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home