Onderzoeken in verschillende landen vertragen overname van Arm door Nvidia

Nvidia zit al een tijdje te wachten op een officiële overname van Arm. Op verschillende plaatsen loopt de deal vertraging op, door onderzoeken die nagaan of Nvidia door de overname niet een te sterke positie op de markt zal innemen.

Al iets langer dan een jaar geleden klonk het hoopvol bij Nvidia: het bedrijf kocht Arm over van Softbank voor 40 miljard dollar. Zo eenvoudig het nieuws de wereld inging, zo moeizaam verloopt het proces. Arm is namelijk de chipdivisie is van Softbank. De deal biedt daarom potentieel voor Nvidia om drastische veranderingen in de chipwereld in gang te zetten.

lees ook

Arm en Nvidia: de chipwereld zal nooit meer dezelfde zijn

Lang proces

De concurrentie Google, Microsoft en Qualcomm probeerden samen al een stokje te steken voor de overname. De bedrijven klaagden bij regelgevers dat de macht van Nvidia te groot wordt, zodra deal rond is. Momenteel worden ARM-chipdesigns onder licentie aan derden verkocht voor de bouw van onder andere telefoon- en laptopchips. Het neutrale licentieproces kan wel eens op de helling komen te staan als Nvidia eigen chips prioriteert.

Verschillende onderzoeken zijn ingesteld naar de concurrentiële gevolgen van de overname. Vanuit de Europese Commissie loopt nog een onderzoek. Dat liep al vanaf de start vertraging op door Nvidia, doordat het bedrijf lang wachtte met het overmaken van de nodige documenten.

Grote beloften, geen concrete acties

Om het langdurige proces te versnellen hebben zowel Nvidia als Arm een schikking ingediend. Nvidia maakt hierin de belofte de koers van de chipdivisie niet te veranderen. Daarmee zullen licenties niet in het gedrag komen en blijven alle technologische ontwikkelingen gesteund, ook als er geen voordeel voor Nvidia uit te halen valt. Tot slot verzekert het bedrijf geen gevoelige informatie te verzamelen van de concurrentie.

In het voorstel belooft Nvidia grote zaken, waardoor de uiteindelijke impact op de chipwereld niet dramatisch zal zijn. Voordat de Europese Commissie echter meegaat in de schikking, moet Nvidia het voorstel voorleggen aan de concurrentie. Hiervoor heeft het bedrijf nog de tijd tot 27 oktober, anders zal de deal in een langdurig proces worden gezogen.

Proces in Europa staat niet alleen

Buiten Europa stoot de overname op bijkomende weerstand. In de Verenigde Staten wordt nog voortdurend de afweging gemaakt of de deal goedkeuring of afkeuring krijgt. In de VS gaan er steeds meer stemmen op om de monopoliemacht van bestaande techreuzen te breken. Een negatieve uitspraak voor deal van Nvidia en Arm kan zo een precedent worden voor een veel agressievere antitrust-strategie met onverwachte gevolgen voor andere bedrijven.

In het Verenigd Koninkrijk ligt de kwestie dan weer gevoelig doordat Arm een belangrijk onderdeel is van de nationale techsector, waardoor het heel wat toevoegt aan de economie. Nvidia heeft eerder bij het klinken van de deal bevestigd dat het hoofdkwartier van Arm in Cambridge blijft, maar de overname zal tot heel wat jobverlies in het VK leiden en het globale succes van Arm bedreigen.

Onzeker over China

China heeft nog geen onderzoek naar de overname ingesteld. Gebeurt dit wel, dan dient de deal het grootste obstakel nog te overwinnen. Voor China kan de deal namelijk negatieve gevolgen hebben doordat Arm dan in handen van een Amerikaans bedrijf valt. Via de sancties op Huawei is erg duidelijk hoe groot de impact van Amerikaanse inmenging kan zijn. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home