Google, Microsoft en Qualcomm protesteren tegen Nvidia’s Arm-deal

De pot verwijt de ketel

nvidia arm

Nvidia’s acquisitie van Arm ligt onder vuur. Onder andere Google, Microsoft en Qualcomm klagen bij regelgevers dat de deal Nvidia teveel macht zou geven en het neutrale licentieproces van Arm op de helling zou zetten.

Qualcomm, Microsoft en Google hebben schrik voor de acquisitie van Arm door Nvidia. Gpu-specialist Nvidia kondigde vorig jaar aan Arm te kopen voor 40 miljard dollar. De aankoop heeft het potentieel de hele chipwereld op z’n kop te zetten, en verstevigt zeker de concurrentiepositie van Nvidia tegenover AMD en Intel.

Monopolisten vrezen krachtige marktpositie

Toch zijn het niet die chipgiganten die klagen. Google, Microsoft en Qualcomm lijken de Arm-deal het meest te vrezen en klagen nu bij internationale regulators. Antitrust-instanties in de VS, EU en China moeten de deal nog goedkeuren en daar hopen de bedrijven nu een stokje voor te steken. De techreuzen vrezen dat de overname voor Nvidia de neutraliteit van Arm in het gedrang zal brengen. Dat bedrijf verkoopt ARM-chipdesigns onder licentie aan derden voor de bouw van onder andere telefoon- en laptopchips. Arm zelf heeft geen belang op de verkoop van die licenties na, en stelt zich zo op als neutrale partij.

De klacht is ietwat ironisch komende van Google en Microsoft: twee quasi-monopolisten in hun sector. Beide bieden een breed gamma aan software en diensten dat ze schaamteloos in de markt zetten vanuit die monopolie-posities. Denk maar aan Microsoft dat partijen als Slack kan wegconcurreren door Microsoft Teams te bundelen met Office, of Google dat eigen applicaties via Android de norm maakt. De twee bedrijven hebben al veroordelingen van antitrustinstanties op hun palmares.

Einde neutraliteit

Toch vinden ze de overname van Arm door Nvidia een brug te ver gaan. Ze vrezen dat Nvidia het licentiemodel van Arm ongunstig zal aanpassen. Nvidia maakt wel eigen chips en heeft wel extra belangen in de markt, en dat zou het einde van de neutraliteit van Arm betekenen. Nvidia ontdekt van zijn kant alle aantijgingen en geeft aan dat het wel degelijk van plan is het huidige businessmodel van Arm te respecteren.

Het wordt nu uitkijken naar uitspraken van internationale regulators. De FTC in de VS neemt daarin een belangrijke rol. Die instantie lijkt onder impuls van nieuwe aanstellingen door de Biden-regering een striktere koers te willen varen. Toch is de situatie niet hopeloos voor Nvidia. De deal omvat immers een zogenaamde verticale acquisitie. Nvidia koopt een bedrijf dat complementair is aan de eigen diensten, en slokt geen concurrent op. Dergelijke aankopen raken doorgaans eenvoudiger door het goedkeuringsproces.

Nieuwe antitrust-koers in de VS?

Met het gewicht van enkele grote techreuzen achter de vraag om de deal in zijn huidige vorm te blokkeren, worden het spannende tijden voor Nvidia. Ook de huidige eigenaar van Arm, Softbank, houdt zijn adem in. Die holding aast immers op de financiële injectie die de verkoop met zich meebrengt.

lees ook

Arm en Nvidia: de chipwereld zal nooit meer dezelfde zijn

Google en Microsoft spelen van hun kant een gevaarlijk spel nu er internationaal maar ook in de VS specifiek steeds meer stemmen opgaan om de monopoliemacht van bestaande techreuzen te breken. Een negatieve uitspraak voor deal van Nvidia en Arm kan zo een precedent worden voor een veel agressievere antitrust-strategie met onverwachte gevolgen voor andere bedrijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.