OpenAI is op zoek naar investeerders

openai zoekt investeerders

Het bedrijf achter ChatGPT hoopt vers kapitaal te kunnen losweken bij investeerders. Onder meer Arm-hoofdaandeelhouder Softbank zou bij de geïnteresseerden horen.

Volgens Wall Street Journal is OpenAI aan het rondgaan met de collectebus bij de grote Amerikaanse investeringsmaatschappijen. Het bedrijf werkt aan een constructie waarbij werknemers hun aandelen kunnen verkopen. Dat moet voor een extra kapitaalsinjectie zorgen en de marktwaarde optrekken naar tachtig tot negentig miljard dollar, ongeveer een drievoud van wat het bedrijf nu waard is.

OpenAI heeft natuurlijk wel wat troeven in de strijd te gooien. De hype rond generatieve AI zal nog niet meteen gaan liggen en met ChatGPT (maar ook Dall-E) heeft OpenAI het symbool van de hype in huis. Bovendien claimt het bedrijf dit jaar een miljard dollar aan inkomsten te kunnen binnenhalen door de verkoop van de betaalde Plus- en Enterprise-formules en ontwikkelaars-api’s. Dat zijn cijfers die investeerders graag horen.

Langs de andere kant heeft OpenAI die extra centen ook wel nodig. Een miljard aan inkomsten compenseert niet de hoge kosten die gepaard gaan met ChatGPT draaiende te houden. De recente toevoeging van spraak- en beeldverwerking vereist nog krachtigere modellen. Een kapitaalsinjectie kan het bedrijf weer wat extra financiële zuurstof geven.

lees ook

ChatGPT kan nu zien, horen en spreken

Softbank

Wall Street Journal noemt nu al één opvallende naam die interesse zou hebben om in OpenAI te investeren: Softbank. Het Japanse consortium kan je kennen als de hoofdaandeelhouder van chipdesigner Arm. De beursgang van het dochterbedrijf heeft vele miljarden dollars in het laatje van Softbank gebracht en daarvan zou het mogelijk een deel al onmiddellijk herinvesteren.

In de beginjaren hebben investeringsmaatschappijen OpenAI een duwtje in de rug gegeven, maar nu is Microsoft de hoofdsponsor van het bedrijf. Microsoft bezit 49 procent van de aandelen van OpenAI en investeerde inmiddels al meer dan tien miljard dollar. Dat de relatie tussen moeder en dochter niet altijd koek en ei is, kan een beweegreden zijn voor OpenAI om aandelen in de uitverkoop te zetten en minder afhankelijk te zijn van de miljarden van Microsoft.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home