OpenAI toont nieuwe versie van Dall-E die ingebakken zit in ChatGPT

dall-e 3
Bron: OpenAI

Dall-E 3 zal beter details en tekst in beelden kunnen verwerken dan zijn voorganger. Vanaf oktober wordt de nieuwe versie aangeboden aan betalende ChatGPT-gebruikers.

OpenAI heeft Dall-E 3 officieel aangekondigd, de derde generatie van de populaire beeldgenerator. Voor wie Dall-E niet kent: het is een kunstmatige tool die voldoende heeft aan een beschrijving in woorden om een beeld te produceren. De huidige versie Dall-E 2 stond mee aan de wieg van de huidige generatieve AI-boom.

Het zit hem in de details

Dall-E 3 is nog niet beschikbaar voor het grote publiek, maar OpenAI licht toch al een tipje van de sluier. De nieuwe beeldgenerator zal veel beter zijn in het weergeven van details in een beeld. Wie al eens met Dall-E 2 geëxperimenteerd heeft, weet dat de tool vaak moeite had met het weergeven van lichaamsdelen zoals handen en gelaatsuitdrukkingen. De eerste reeks voorbeelden die OpenAI loslaat, bevatten mensen die er ook effectief als mensen uitzien.

Daarnaast is Dall-E 3 veel beter in het verwerken van tekst. Daarmee doelt OpenAI op twee zaken. Dall-E 3 zal je prompts beter begrijpen zodat je geen cursus prompt engineering meer hoeft te volgen om tot het beeld te komen dat je voor ogen had. Maar de beeldgenerator kan ook tekstfragmenten in een beeld verwerken. Wanneer je in de prompt zet dat een bepaald object iets moet zeggen, dan verschijnt die tekst in een tekstballon, zoals in een strip of cartoon.

Auteursrecht

Tools zoals Dall-E 3 blijven niet gespaard van controverse. Kunstenaars, fotografen en grafische designers hoeven maar weinig te hebben van kunstmatige ontwerpers die in enkele seconden een beeld kunnen maken. Met name auteursrecht is een heikele kwestie binnen AI-gegeneerde visuele content.

Het is recent tot rechtszaken gekomen waarbij mensen AI aanklagen omdat het onrechtmatig gebruik zou maken van hun intellectueel eigendom om content te produceren. Daar kan OpenAI zelf ook over meespreken: de New York Times overweegt een aanklacht en ook Game of Thrones-auteur George R.R. Martin wil het bedrijf voor de rechtbank dagen voor het stelen van fragmenten uit zijn bekende boekenreeks.

Een Amerikaanse rechtsbank besliste onlangs ook dat geen auteursrecht kan geëist worden op AI-kunst. OpenAI zegt de nodige voorzorgmaatregelen te hebben ingebouwd om vervelende copyrightrechtszaken te vermijden. Je kan Dall-E 3 niet vragen om een beeld in de stijl van een (levende) kunstenaar te maken.

Het bedrijf zegt in de gebruiksvoorwaarden nu ook expliciet dat alle beelden die met de beeldgenerator gemaakt worden voor ‘publiek gebruik’ zijn; je mag er in dus mee doen wat je wilt. Er zijn ook beperkingen op het maken van ‘schadelijke content’ of het verwerken van bekende publieke figuren in je beelden om deepfakes en misinformatie tegen te gaan.

Integratie met ChatGPT

Waar vorige Dall-E-versies nog als aparte tool werden aangeboden, zal OpenAI de derde generatie helemaal integreren binnen ChatGPT. Dat voegt ook nieuwe mogelijkheden toe aan de chatbot om beelden te genereren. Vanaf oktober zal Dall-E 3 beschikbaar zijn voor betalende Plus- en Enterprise-klanten en later zal de beeldgenerator ook via een betalende api worden aangeboden aan ontwikkelaars. Dall-E zal ook opduiken in de nieuwe Windows 11-update, kregen we van Microsoft te horen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home