OpenAI op weg naar jaarlijkse opbrengst van een miljard dollar

gartner investeringen it

Met de snelle groei van AI en de bijbehorende vraag naar de technologie zorgt ervoor dat OpenAI op koers ligt voor een jaarlijkse opbrengst van een miljard dollar.

Het programma ChatGPT heeft sinds de lancering vorig jaar inmiddels de digitale wereld veroverd. Dat succes en de populariteit van de GPT-modellen, samen met de algemene vraag naar AI, leggen OpenAI geen windeieren. Het bedrijf is op weg naar een jaaromzet van een miljard dollar. Dat rapporteert The Information.

Hoerastemming

Aan het tempo dat OpenAI nu draait, zou het bedrijf de komende twaalf maanden een miljard dollar gaan verdienen. Het huidige maandgemiddelde ligt op tachtig miljoen dollar, dus die voorspelling is niet zomaar uit de lucht gegrepen.

Je moet geen economisch genie zijn om te beseffen dat OpenAI die groei te danken heeft aan de lancering en groei van ChatGPT. Om die factor te benadrukken: vorig jaar was de totale opbrengst bij het bedrijf nog 28 miljoen dollar. Volgens OpenAI gebruikt meer dan tachtig procent van de Fortune 500 bedrijven het AI-model.

Vooral de betaalde versie ChatGPT Plus, met meer mogelijkheden, bleek een schot in de roos. De monetaire verwachtingen bij het recent gelanceerde ChatGPT Enterprise, voor professionals en grote bedrijven, zijn dan ook ongetwijfeld groot. De chatbots zijn trouwens niet de enige vorm van inkomsten waarop OpenAI kan rekenen. Er is ook nog de verkoop van API-toegang tot zijn verschillende AI-modellen.

lees ook

Bedrijven kunnen ChatGPT finetunen

Geen complete goed-nieuws-show

De financiële berichten zijn wel niet allemaal rozengeur en maneschijn: OpenAI had vorig jaar 540 miljoen. verlies. Zijn paradepaardje kost dan ook heel wat om te onderhouden, zo’n 700.000 dollar per dag zelfs. Dat kan nog oplopen wanneer OpenAI het programma nog uitbreidt. Gelukkig kan het bedrijf rekenen op investeringen van Microsoft, ondanks de soms gespannen relatie. Er zijn zelfs berichten dat het bedrijf zonder investeerders eigenlijk zelfs niet zou overleven.

Bovendien komt OpenAI niet altijd positief onder de aandacht. De kans op een aanklacht van de New York Times wordt steeds groter en in juni daalde het aantal gebruikers van ChatGPT voor het eerst sinds de lancering. De marktwaarde van OpenAI werd in april nog geschat tussen de 27 en 29 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home