Microsoft en OpenAI staan op gespannen voet

microsoft openAI

Hoewel beide bedrijven elkaars lot aan elkaar verbonden hebben, zijn Microsoft en OpenAI geen twee handen op een buik.

Dat blijkt uit een artikel van Wall Street Journal, dat gebaseerd is op getuigenissen van interne bronnen bij Microsoft. De Amerikaanse krant spreekt over een ‘onconventioneel’ samenwerkingsverband tussen beide AI-grootmachten: Microsoft en OpenAI zijn partners, maar tegelijkertijd ook concurrenten. Werknemers van de AI-teams van Microsoft klagen dat ze maar beperkt toegang krijgen tot de technologie van OpenAI, en het bij salespitches ook vaak op moeten nemen tegen de concullega’s.

lees ook

Zit er een haar in de boter tussen Salesforce en Slack?

Bing vs ChatGPT

De spanningen zijn zich al maandenlang aan het opbouwen. Een kantelpunt in de relatie was de lancering van Bing Chat in februari, de AI-chatbot waarmee Microsoft het zoekmonopolie van Google wilt onderuithalen. OpenAI zou Microsoft hebben gewaarschuwd dat het onderliggende GPT-4-model op dat moment nog lang niet klaar is. Die waarschuwing bleek terecht, want in de eerste weken ontspoorde de chatbot regelmatig.

Microsoft was er langs de andere kant ook niet mee opgezet dat OpenAI ChatGPT lanceerde in december. Hoewel ChatGPT de hype rond generatieve AI heeft aangewakkerd waar Bing ook mee op heeft kunnen liften, had Microsoft de wereldprimeur graag voor zichzelf gehad.

Hetzelfde doen

Toevallig of niet, maar Wired publiceerde rond hetzelfde moment van het artikel van Wall Street Journal een uitgebreid interview met Satya Nadella. In dat interview legt Nadella nog eens uit waarom Microsoft zoveel miljarden gepompt heeft in OpenAI. “We zagen dat we met hetzelfde bezig waren, dus leek het ons efficiënter om de krachten te bundelen”, zegt Nadella vrij vertaald. OpenAI had dan weer een partner nodig met een uitgebreide cloudinfrastructuur, wat Microsoft een interessante partner maakte.

lees ook

ChatGPT kost dagelijks 700.000 dollar om te draaien

De CEO erkent ook dat de start van Bing Chat niet helemaal gesmeerd liep, maar dat het ook nodig was om Bing al aan de massa voor te stellen: “We hebben Bing uitvoerig getest, maar bepaalde situaties kan je niet in een lab simuleren.” Die hallucinaties hoeven ook niet altijd onwenselijk te zijn. Het toont dat de AI creatief kan denken en dat was één van de doelstellingen die Microsoft voor ogen had, aldus Nadella.

Hoe dan ook lijken Microsoft en OpenAI elkaar nodig te hebben om de AI-race te winnen. De samenwerking mag dan niet altijd vlekkenloos verlopen, tot een breuk lijkt het niet onmiddellijk te zullen komen. Beide bedrijven moeten er wel over waken dat ze geen ruziënde ouders worden die bij elkaar blijven voor de kinderen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.