ChatGPT maakt OpenAI verlieslatend

OpenAI worstelt met inkomsten en kan niet op eigen benen staan. Investeerders houden het bedrijf overeind zonder veel zicht op onmiddellijke beterschap.

ChatGPT maakt OpenAI armer, niet rijker. Het bedrijf moet ongeveer 700.000 dollar per dag betalen om ChatGPT met GPT 3.5 draaiende te houden. Eén query kost zo ongeveer 36 dollarcent. De kosten van Dall-E en GPT 4 zijn daarbij niet ingegrepen. Hoewel OpenAI enkele betaalde formules voor ChatGPT aanbiedt, dekken de inkomsten de kosten niet. Volgens WindowsCentral heeft OpenAI sinds de introductie van ChatGPT al 540 miljoen dollar aan verlies geslikt.

Tactische problemen

Het bedrijf blijft overeind dankzij investeerders waaronder Microsoft. Om die investeerders aan boord te houden, moet OpenAI echter perspectief bieden. Op dit moment staan de sterren wat dat betreft niet ideaal. OpenAI kampt met verschillende belangrijke problemen:

  • GPT-4 lijkt dommer te worden: onderzoekers stelden vorige maand vast dat het nieuwe transformer-model vandaag minder kan dan in maart van dit jaar. Het is onduidelijk waarom, aangezien OpenAI het model wel degelijk probeert uit te breiden met nieuwe functionaliteit.
  • GPU’s rollen niet snel genoeg van de band: OpenAI heeft AI-accelerators nodig om op grote schaal inferentie uit te voeren of nieuwe modellen te trainen. Een tekort aan dergelijke chips belemmert de vooruitgang.
  • OpenAI omvat twee missies: medeoprichter en CEO van OpenAI Sam Altman houdt vast aan zijn oorspronkelijke missie om zogenaamde General Artificial Intelligence te maken: AI die echt intelligent is. OpenAI moet echter winst maken voor zijn investeerders. Dat zijn twee verschillende doelstellingen.

Andere berichtgeving rond dit onderwerp haalt nog aan dat het aantal gebruikers van ChatGPT met ongeveer 200.000 gedaald zou zijn in recente maanden. Die cijfers kijken exclusief naar het gebruik op het internet, en dus niet naar query’s via API’s. Intussen is de ChatGPT-app voor Android gelanceerd en die heeft al meer dan vijf miljoen downloads. Het lijkt erg waarschijnlijk dat de API-calls van die app het verlies in online gebruikers ruimschoots compenseert op dit moment.

Het resultaat laat zich desalniettemin voelen: OpenAI zit in financieel vieze papieren. Dat lijkt haast ondenkbaar voor een bedrijf dat op korte tijd zo’n wereldwijde impact heeft gehad, en AI haast eigenhandig in de spotlights heeft gezet.

Met of zonder OpenAI

Langs de andere kant heeft OpenAI de generatieve AI-hype gestart, maar zal die hypetrein ook zonder het bedrijf verder denderen. Vanuit een financieel standpunt moet OpenAI ofwel nieuwe technologie blijven ontwikkelen die relevant is voor investeerders, ofwel een traject uitstippelen richting winstgevendheid met de technologie die het vandaag in de stal heeft.

De kans bestaat dat OpenAI zich een beetje vergaloppeerd heeft. Misschien is inferentie op grote schaal op dit moment nog te duur, en zal het nog enkele generaties van chips duren voor het businessmodel achter ChatGPT echt winstgevend is. Anderzijds is de kans klein dat investeerders OpenAI zullen laten vallen, en zijn er nog veel manieren om geld te halen uit GPT-4 en varianten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home