Nvidia lanceert tragere chip om exportban te vermijden

De A800 voldoet aan de eisen van de Amerikaanse overheid. Die wil de technologie niet gebruikt zien in Chinese en Russische supercomputers.

China is voor Nvidia de tweede grootste, en dus een zeer belangrijke, afzetmarkt. De Amerikaanse halfgeleiderproducent vermijdt een ban door een nieuwe, tragere A800-chip op de markt te brengen. Vorige maand legde de Amerikaanse overheid de chipverkoop aan landen als China (en Rusland) flink aan banden. De nieuwe chip moet de supersnelle, en dus verboden, A100 en H100 vervangen

AI- en chiptechnologie

Op 7 oktober maakte de administratie van president Biden het beleid bekend rond de export van AI- en chiptechnologie naar China. Met de maatregelen wil Amerika de markt grotendeels terug in handen nemen en vooral vermijden dat de spitstechnologie door landen als China kan worden gebruikt voor de ontwikkeling van AI-toepassingen en in supercomputers. Tegelijk wil Amerika, met een verkoopverbond van componenten, vermijden dat China zelf fabricagetools kan maken.

Nvidia mag dus geen A100 en H100 chips meer verkopen aan China, omdat die te gebruiken zijn in AI-toepassingen. Het alternatief waarmee Nvidia nu op de proppen komt, is nog altijd indrukwekkend maar een stuk trager. Bovendien kan de nieuwe chip niet worden geprogrammeerd om snellere prestaties te leveren. De A800 kan tot 400 gigabytes per seconde kan draaien. In vergelijking: de A100 kan tot 600 gigabytes per seconde gaan. Dat is boven de prestatiedrempel die is ingesteld door de regering.

lees ook

Nvidia verwijt Moore voor hoge GPU-prijzen

Miljoenenverlies

Nvidia gaf eerder aan dat de ban een miljoenenverlies met zich mee zou brengen. Volgens het bedrijf stond er 400 miljoen dollar aan potentiële verkoop op de helling in Q3. Daarom is de halfgeleiderproducent opgelucht met de nieuwe chip. “De A800, die in Q3 in productie ging, is een alternatief product voor de A100 GPU voor onze klanten in China. De chip voldoet aan de voorwaarden van de Amerikaanse regering voor verminderde export”, zegt een woordvoerder aan persbureau Reuters.

Ook andere producenten passen hun chipdesign aan zodat ze niet tegen een ban aanlopen. Onder andere Alibaba en Biren Technology verminderden de kloksnelheid van hun chips. De processoren zijn gemaakt door het Taiwanese TSMC met Amerikaanse technologie. Ook hier zijn de nieuwe, strenge regels van toepassing. Omdat de Chinese chipfabrieken nog lang niet in staat zijn om zelf hoogtechnologische producten af te leveren, vertraagt de ontwikkeling. En net dat wil Amerika bereiken met de sancties.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home