VS leggen chipverkoop aan China uitgebreide beperkingen op

handelsoorlog VS tegen China

De VS breiden maatregelen die de verkoop van chips aan China aan banden leggen, verder uit. Alle geavanceerde microchips maar ook machines om die te maken, worden aan exportbeperkingen onderworpen.

De VS wil niet dat Amerikaanse bedrijven nog geavanceerde microchips aan China verkopen en hopen het land verder te beletten om alternatieven zelf te maken. De Amerikaanse president Biden kondigde de beperkingen enkele dagen geleden aan. Officieel is het de bedoeling om de Chinese overheid te beperken in de uitrol van haar spionage-apparaat, waarmee het burgers in het oog wil houden. Bovendien vinden de VS dat de microchips het Chinese leger helpen met de ontwikkeling van wapens.

De nieuwe regels gaan ver:

  • De verkoop van chips gebruikt voor geavanceerde compute en AI wordt verboden;
  • Chips gemaakt door bedrijven buiten de VS maar met tools die afkomstig zijn van de VS, moeten zich ook aan de regels houden;
  • Tools die chips met FinFET-transistors kunnen maken, mogen niet meer verkocht worden;
  • Tools waarmee flash-opslag met meer dan 128 lagen gemaakt wordt, of DRAM met 18 nm half-pitch of minder, mogen niet meer verkocht worden;
  • Onderhoud van bestaande tools wordt verboden;
  • De verkoop van componenten waarmee China zijn eigen fabricagetools kan maken, zoals lichtbronnen voor lithografiemachines, wordt verboden.

Verregaande maatregelen

Eerder kondigden de VS al beperkingen aan op de export van geavanceerde AI-chips, waarmee vooral accelerators van Nvidia werden geviseerd. De nieuwe regels gaan veel verder. Niet alleen verbiedt Biden de verkoop van AI-chips, ook materiaal om ze te maken mag niet meer aan China worden verkocht. De regens viseren daarbij tools van KLA, Applied Materials en Lam Research, die essentieel zijn voor de bouw van moderne chip-productielijnen.

De beperkingen vallen op omdat de regering Biden tools viseert voor FinFET-chips. Die gaan al wel even mee.  Concreet gaat het om hardware die nodig is om chips vanaf 14 nm en kleiner te fabriceren. Protocol merkt op dat de VS traditioneel proberen om China twee generaties achter te houden op de eigen innovaties. Met de nieuwe exportregels kan China zelfs designs van acht jaar geleden niet meer effectief maken.

Wat met Taiwan en TSMC?

De regels kunnen complexe gevolgen hebben. Zo maakt Taiwan microchips met Amerikaans materiaal. Volgens de regels mag het land geen chips meer maken voor China, terwijl China ervan overtuigd is dat Taiwan als afvallige provincie nog steeds deel uitmaakt van het land. Een dergelijke contradictie zal de spanningen in de regio niet ten goede komen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home