Alibaba Cloud onthult eigen ARM-cpu voor servers

Alibaba

Ook Alibaba Cloud omarmt ARM in zijn servers. De Chinese cloudreus onthult een zelf ontwikkelde chip met 128 rekenkernen.

Chinese cloudgigant Alibaba Cloud gaat zijn eigen serverchips bouwen. Alibaba onthulde een zelf ontwikkelde CPU gebaseerd op de ARM-architectuur. De chip krijgt de naam Yitian 710 en is voorzien van 128 rekenkernen. Die zijn geklokt op 3,2 GHz. Verder geeft Alibaba de Yitian 710 acht DDR5-kanalen en 96 PCI 5.0-lanes. De processor word op 5 nm gebakken.

Alibaba noemt de chip een ‘cloud native’ processor al wilt die term niet al te veel zeggen. Meer details dan de specificaties hierboven kennen we evenmin. Die zijn evenwel niet van groot belang. Relevanter is de implicatie van de nieuwe chip. De zet van Alibaba toont aan dat ARM van niche-architectuur naar mainstream-alternatief evolueert in servers.

Uniek aanbod

Alibaba volgt immers AWS op, dat succes oogst met zijn tweede generatie van zelfgebouwde Graviton-chips. Een uitstekende verhouding tussen prijs en prestaties is interessant voor klanten, terwijl cloudproviders genieten van het doorgaans lagere stroomverbruik.

lees ook

ARM, x86 en RISC-V: het verschil uitgelegd

Verder zorgen zelfgebouwde chips ervoor dat providers zich beter kunnen onderscheiden van elkaar in een drukbevochten markt. In termen van prestatie is het immers lastig om het verschil te maken wanneer iedereen uit hetzelfde assortiment van Intel en AMD moet kiezen om zijn instances aan te drijven. De Yitian 710 geeft Alibaba de mogelijkheid om een unieker aanbod in de markt te zetten. Of dat de relevantie van de speler in onze contreien zal opkrikken, is dan weer twijfelachtig.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home