TSMC annuleert helft bestellingen door slabakkende vraag

TSMC

De halfgeleiderproducent zit in moeilijk vaarwater en moet besparen waardoor onder andere de productie van 3nm-chips met driekwart is gedaald.

De Taiwanese halfgeleiderproducent TSMC voelt de gevolgen van een vertragende markt. Het bedrijf moet daardoor besparen en heeft onder andere de helft van haar bestellingen geannuleerd bij toeleveranciers. Volgens lokale media haalt TSMC de dalende vraag naar haar producten aan als hoofdreden voor het terugdraaien van de bestellingen.

Gekelderde 3nm productie

De besparingen van TSMC houden verband met de gedaalde vraag van klanten. Die vragen de jongste maanden steeds minder chips. TSMC heeft daarom de maandelijkse productie van 3 nanometerchips met driekwart moeten verminderen. Volgens de Taiwanese media laat de halfgeleiderproducent nu 10.000 wafers met de 3nm-technologie van de band rollen, in plaats van de 44.000 tot voor enkele maanden. Toch is de vraag naar de hoogstaande technologie nog groot.

lees ook

Drukte aan de onderhandelingstafel van TSMC: AMD en Apple plannen samenwerking

De hoofdreden achter deze verminderde productie is dus de afgenomen vraag van technologiebedrijven. Onder andere Apple annuleerde eerder dit jaar een deel van de bestellingen. Zo is de release van de MacBook Pro-modellen met M2-chip uitgesteld naar het voorjaar van 2023. Ook orders van Intel kwamen op de helling te staan door financiële problemen in het bedrijf. Dat alles maakt dat TSMC geen chips meer zal maken voor Apple dit jaar en dat ook de productie voor Intel op de lange baan is geschoven.

Volgens toeleveranciers van TSMC is de dalende vraag in het vorige kwartaal begonnen en zit er geen verbetering aan te komen in de komende maanden. De chipmarkt boomde tijdens en net na de coronapandemie waardoor de vraag niet bij te houden was. Nu is de markt gestabiliseerd en ziet de industrie de vraag fel afnemen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home