Nvidia ziet Huawei als een te duchten concurrent

huawei mwc 2023

Nvidia is vandaag oppermachtig in de AI-industrie, maar het bedrijf weet dat er concurrenten op de loer liggen. CEO Jensen Huang noemt Huawei als een partij om de in de gaten te houden.

Huang is één van de techfiguren van 2023. Amper een week nadat we hem op het podium zagen tijdens AWS re:Invent in Las Vegas, is de Nvidia-CEO nu door Azië aan het toeren. Tijdens zijn passage in Singapore stond hij de pers te woord. Van slabakken is er bij Huang en Nvidia nog lang geen sprake: “We hebben veel concurrenten, voor wie het niet uitmaakt waar ik ben”, liet de CEO zich optekenen.

Een potentiële concurrent die door Huang zowaar het label ‘formidabel’ opgeplakt krijgt, is Huawei. Dat is misschien niet de eerste naam waar je aan denkt als het over chips en GPU’s gaat, dus vraagt dit een woordje context. Sinds de Amerikaanse handelsban van kracht is, mogen Chinese en Amerikaanse techbedrijven geen handel meer drijven. Dat is vervelend voor Huawei, maar ook voor Nvidia.

Peking Express

De Chinese markt was goed voor ongeveer twintig procent van de totale omzet van Nvidia, die het in rook ziet opgegaan (al zal het bedrijf dat wel te boven komen). De restricties hebben vooral betrekking op de meest hoogstaande GPU’s van Nvidia, denk aan de H100 die een gul gevende melkkoe is voor de producent. Nvidia verkoopt nog altijd wel aangepaste GPU’s met minder sterke prestaties in China, die dus ook minder centen binnenbrengen.

Dat verklaart nog steeds niet waarom Huang schrik heeft van Huawei. Omdat Huawei geen toegang meer heeft tot ‘buitenlandse’ technologie, is het op zichzelf aangewezen om chips te produceren, en dat lijkt het bedrijf best goed te kunnen. Huawei verraste vriend en vijand met de processor in zijn nieuwste Mate-vlaggenschip, al bleek die chip uiteindelijk toch niet zo miraculeus te zijn als eerst gedacht en zit daar mogelijk nog een controversieel kantje achter.

Maar Huawei stort zich ook op GPU’s om in het gat dat Nvidia noodgedwongen moet laten te duiken. In die branche zou het er al in geslaagd zijn om een chip te ontwikkelen die zich kan meten met de A100 van Nvidia. Die chip staat nog een paar treden onder de Nvidia H100, maar het toont wel dat Huawei zijn plan trekt.

AMD doet ook mee

Op de korte termijn lijkt Huang zich toch vooral zorgen te moeten maken over AMD. De chipmaker onthulde gisterenavond de Instinct MI300X en MI300A om te kunnen concurreren met Nvidia. Een uitgebreid overzicht van die chips lees je hier. Ook Intel doet verwoede pogingen, maar als er op dit moment één bedrijf is dat het monopolie van Nvidia kan doorbreken, dan is dat AMD. Er mengen zich in ieder geval meerdere actoren in het AI-strijdtoneel.

lees ook

CEO HPE: ‘De komende één tot twee jaar zal je nieuwe spelers in de AI-markt zien’

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home