Nvidia bouwt nieuwe GPU’s voor China ondanks restricties

nvidia gpu
Nvidia RTX 5000

Handelsrestricties opgelegd door Washington houden Nvidia niet tegen om GPU’s te blijven verkopen in China. De nieuwe GPU’s blijven net onder de prestatielimiet om restricties te omzeilen.

Volgens de lokale techmedia zou Nvidia volgende week drie nieuwe GPU’s kunnen lanceren in China. De GPU’s krijgen merknamen H20, L20 en L2 mee en zouden specifiek voor de Chinese markt ontwikkeld zijn. Wegens de strenge Amerikaanse handelsrestricties die gelden op de export van chiptechnologie naar China, is het voor Nvidia niet meer zou eenvoudig om zijn GPU’s te slijten aan Chinese klanten, maar meerdere wegen leiden naar Peking.

Vorige maand besloot Washington de duimschroeven nog maar eens aan te draaien en de export op AI-hardware verder in te perken. Initieel golden de exportrestricties uitsluitend voor de meest geavanceerde GPU’s, waaronder de A100- en H100-reeksen van Nvidia. Nu zullen ook de zogenaamde ‘midrange’-chips, denk aan de A800- en H800, niet meer naar China mogen verscheept worden. Om te bepalen of een GPU wel of niet aan China mag geleverd worden, wordt in de nieuwe regelgeving voortaan puur naar rekenkracht gekeken.

Onder de lat

Nvidia beschouwt China nog altijd als een belangrijke afzetmarkt en dus ziet de GPU-specialist zich genoopt zijn aanbod opnieuw aan te passen. De drie grafische processoren werden zodanig ontwikkeld dat ze net onder de prestatielimieten vallen. De H20 biedt 96 GB geheugen, 4 Tbps bandbreedte en 296 teraflops FP8. Dat is amper een zesde van de capaciteit van de H100-reeks. De L20 en L2 zijn nog bescheidener met voor de eerste 48 GB met 239 teraflops, en 24 GB met 193 teraflops voor de L2.

Met strenge restricties proberen de Verenigde Staten het hun geopolitieke rivalen zo moeilijk mogelijk te maken om nog hoogwaardige technologie te ontwikkelen. Niet enkel CPU’s en GPU’s, maar ook de benodigde machinerij om chips te fabriceren staan op de verbodslijst. Zolang chipmakers als Nvidia manieren blijven vinden om toch voorbij de restricties te geraken, zal Washington die alleen maar blijven aanscherpen. Alle maatregelen ten spijt lijkt Chinese technologiebedrijven hun plan wel te trekken, al is er toch sprake van een significante achterstand.

lees ook

Chinese wonderchip op 7 nm van Huawei blijkt toch een ouder 14 nm-proces te zijn

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home