Nokia Bell Labs ontvangt 2 miljoen dollar om datacenters energiezuiniger te maken

datacenter

Bell Labs, onderdeel van Nokia, ontving subsidies van de Amerikaanse overheid om meer energiezuinige datacenters te ontwikkelen. In totaal wordt 2 miljoen dollar vrijgemaakt voor het onderzoek.

Datacenters moeten minder belastend worden voor het klimaat, vinden zowel Europa als Amerika. Momenteel staan datacenters bekend om een hoog energieverbruik te hebben. Dat ligt aan de massale digitalisering van diensten en de steeds grotere cloudbehoeften van bedrijven.

Verschillende bedrijven experimenteren daarom met milieuvriendelijkere oplossingen. Bell Labs wil daar graag aan meedoen en stelt technologie te leveren die “duurzame” groei mogelijk maakt en dus de belastende factor aanpakt.

Financiële hulp

De belangrijke doelstelling mag Bell Labs nu tot realisatie brengen met financiële hulp van het Amerikaans ministerie van Energie (DoE). Van het ministerie moet de technologie enerzijds een significante vermindering van de energiebehoeften opleveren. Anderzijds moet restwarmte worden opgevangen om in te zetten bij verwarmings- en koelingstoepassingen.

Volgens Nokia zullen de onderzoekers: “Een goedkope, passieve tweefasige koelfilosofie nastreven van ‘chip-to-room’ schaal en de computerinfrastructuur opnieuw ontwerpen als een waardevolle, praktische en kosteneffectieve warmtebron.”

OPEN 2021 programma

Het Amerikaanse DoE zoekt nog naar andere oplossingen om duurzaam om te gaan met energie. In totaal deelt het ministerie 175 miljoen dollar uit aan 68 onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten die oplossingen hebben.

lees ook

NorthC vervangt diesel door groene waterstof in noodstroomvoorziening van datacenter

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home