Microsoft wil investering in OpenAI verhogen

openai microsoft

Microsoft en OpenAI zijn in gesprekken voor een nieuwe investeringsronde. Zet Microsoft alles in op artificiële intelligentie?

Volgens de Amerikaanse krant Wall Street Journal zijn de gesprekken tussen Microsoft en OpenAI over een nieuwe investering volop gaande. Over het exacte bedrag dat Microsoft in het onderzoekslaboriatiorum wil pompen zou nog geen overeenkomst zijn bereikt. In 2020 investeerde Microsoft al een forse 1 miljard dollar in OpenAI, dat nu 20 miljard dollar waard zou zijn.

Een nieuwe investering moet ook de deuren openen voor een bredere samenwerking. Dat Microsoft de banden met OpenAI wil versterken, werd duidelijk toen CEO Satya Nadella tijdens de recente Ignite-conferentie Sam Altman, CEO van OpenAI, op het podium riep. Op die manier wil Microsoft de loyaliteit van OpenAI voor zich winnen en vermijden dat AWS en Google het bedrijf het hof kunnen maken.

Microsoft trekt de kaart van (Open)AI

De banden met OpenAI zijn immers van groot strategisch belang voor Microsoft. Artificiële intelligentie is prominent aanwezig doorheen het hele ecosysteem van Microsoft. De technologie van OpenAI vormt het onderliggende fundament van die AI-toepassingen. Tijdens Ignite was AI dan ook niet weg te denken.

Microsoft’s Syntex is een tool die grote stukken ongestructureerde data kan lezen en strucutureren tot de meest relevante inzichten. Intelligent Recap vat Microsoft Teams-meetings samen en verdeelt de taken, en live ondertiteling tijdens vergaderingen zou nooit mogelijk zijn zonder de hulp van AI. Office krijgt op zijn beurt dan weer suggestietools die je helpen bij het opstellen van een mail in de juiste toon of het voorkomen van complexe zinnen in Word.

Ook ziet Microsoft veel potentieel in Dall-E, de tekst-naar-beeldgenerator van OpenAI. Die wil Microsoft in zijn ecosysteem opnemen. De nieuw aangekondigde Designer-app voor het 365-portfolio zal hulp krijgen van Dall-E voor het creëren van design en Edge krijgt zijn eigen ingebouwde tekst-naar-beeld-tool die eveneens ondersteund is door Dall-E.

Tenslotte is er nog Github Copilot, de niet onbesproken AI-codeertool die automatisch code kan schrijven. De onderlaag voor deze feature is OpenAI’s Codex. Microsoft wil dit nog uitbreiden met Power Automate, een tool die natuurlijke taal omzet naar code.

power automate microsoft
Microsoft Power Automate zet taal om naar code. Bron: Microsoft

Al deze nieuwe functies tonen hoe Microsoft de toekomst van Azure, en dus zichzelf, toevertrouwt aan artificiële intelligentie. Elke dollar die de softwarereus steekt in OpenAI, is die investering dus meer dan waard.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home